U trendu

Nemačka ministarka odbrane može da zadrži doktorat

Univerzitet u Hanoveru odlučio je da nemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lajen može da sačuva svoj doktorat, iako je u njenoj disertaciji pronadjeno nekoliko plagiranih pasusa.

Rektor Medicinskog fakulteta u Hanoveru Kristofer Baum izjavio je da komisija nije utvrdila da je nemačka ministarka imala nameru da vara u pisanju svog doktorata.

„Radi se o greškama, ne o nameri, što pravi odlučujuću razliku. Zbog grešaka se ne dovodi u pitanje naučna teza“, rekao je Baum.

Ursula fon der Lajen, koja je danas otputovala u SAD, izdala je saopštenje nakon odluke komisije priznajući da „neka od njenih prethodnih dela ne zadovoljavaju kriterijume koje je postavila samoj sebi“.

Ona je navela da je raduje zaključak komisije u kom se navodi da su njeni eksperimenti relevantni za medicinska istraživanja i da ukupan rad ispunjava naučne kriterijume.

Nemačka ministarka odbranila je doktorsku disertaciju pre 25 godina.

Doktorati nemačkih političara su pod pojačanim nadzorom od kako su dva ministra u poslednjih nekoliko godina podnela ostavku nakon što je utvrdjeno da su delovi njihovih doktorata plagirani.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.