U trendu

Nemačka: Nastavljeno suđenje čuvaru u nacističkom logoru

BERLIN – Muškarac (94) optužen da je pomagao u ubistvima stotina ljudi u koncentracionom logoru tokom Drugog svetskog rata, izjavio je danas pred sudom da on nikada nije bio nacista i da nije bio ravnodušan prema patnjama zatvorenika.

Optuženi, čije ime nije navedeno iz pravnih razloga, bio je čuvar u paravojnom krilu Hitlerovih nacista i ukoliko se proglasi krivim mogao bi da dobije do 10 godina zatvora, prenosi Rojters.

„Želim jasno da kažem da nisam nacista, nikad nisam ni bio i za ovo malo vremena života što mi je preostalo, ne nameravam da budem“, naveo je u saopštenju optuženi, koje je pročitao njegov advokat Andreas Tinkl.

Kako se navodi, uhapšeni, koji je bio suvuše slab da lično pročita izjavu, došao je u sud u invalidskim kolicina i progovorio je svega par reči tokom slušanja.

„Čak i tada sam se stideo. Želim da pojasnim da nisam ravnodušan na sudbinu zatvorenika. Imao sam problem sa tim. Živeo sam u strahu da će se jednog dana nacisti okrenuti protiv mene“, naveo je on u pismu koje je pročitao advokat.

Tužilaštvo tvrdi da je pomagao u ubijanju zatočenika logora Štuthof između 1942. i 1944. godine, koji se nalazio u blizini poljskog grada Gdansk i u kome je ubijeno oko 65.000 uglavnom Jevreja.

Suđenje za koje se pretpostavlja da će biti jedno od poslednjih nekom nacisti počelo je prošle nedelje u Minsteru i nastaviće se sledeće godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.