U trendu

Nemačka nije dobila zvaničan nalog o proterivanju ambasadora u Turskoj

BERLIN – Nemačka nije dobila nikakvo zvanično obaveštenje za proterivanje svog ambasadora u Turskoj, ali je sa zabrinutošću prihvatila izjave turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, saopštili su danas u Berlinu predstavnici Ministarstava i Vlade.

„Naravno da smo videli izveštavanje novinara o izjavama predsednika Erdogana. Međutim, tokom vikenda nismo dobili nikakvo zvanično obaveštenje o proterivanju ili bilo čemu sličnom“, rekao je portparol nemačkog ministarstva spoljnih poslova na konferenciji za novinare, prenosi agencija Rojters.

Portparol je dodao da bi takvo proterivanje bilo u suprotnosti sa značajem bilateralnih veza Nemačke i Turske, kao i da je Nemačka tokom vikenda bila u kontaktu sa partnerima u Parizu i Vašingtonu.

Turski predsednik Erdogan je rekao da je naredio da izaslanici 10 zapadnih saveznika budu proglašeni za „persone non grata“ zbog toga što traže oslobađanje filantropa Osmana Kavale iz zatvora.

Tursko ministarstvo spoljnih poslova još nije sprovelo predsednikovo uputstvo, koje bi stvorilo najdublji razdor sa Zapadom, navodi Rojters.

Portparol nemačke vlade Štefen Zajbert rekao je da je Berlin primio Erdoganove izjave sa „zabrinutošću i razumevanjem“.

„Ali kao što sam rekao, još nema zvanične komunikacije sa turske strane. Moramo da sačekamo i vidimo“, dodao je Zajbert.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.