U trendu

Nemačka očekuje tri miliona doza od AstraZeneke

BERLIN – Nemačka očekuje da će britanski proizvođač lekova AstraZeneka isporučiti tri miliona doza svoje vakcine protiv kovida 19 u februaru, uprkos najnovijim problemima kompanije sa proizvodnjom, rekao je ministar zdravlja Jens Špan.

„Dobra vest je da ako vakcina AstraZeneka bude odobrena krajem januara, u februaru očekujemo najmanje tri miliona doza vakcine za Nemačku“, rekao je Špan za „Bild am Zontag“.

Špan je, kako prenosi Rojters, priznao da je to manje od očekivanog.

Kašnjenje je pokazalo da je proizvodnja vakcina mnogo složeniji zadatak nego što su neki naslovi u medijima sugerisali, dodao je on.

Ministar je obnovio obećanje da će vlada moći da ponudi vakcinaciju svim građanima koji žele da dobiju injekciju do leta.

„Ako dođu očekivana odobrenja za dalje vakcine, tako će i ostati“, rekao je Špan.

Vlada je takođe ostala posvećena svom cilju da vakciniše sve voljne građane starije od 80 godina do kraja marta, rekao je Špan.

Ministar je odbacio kritike da Nemačka zaostaje za drugim zemljama u procesu vakcinacije.

„Možemo izvršiti smislena poređenja za dva ili tri meseca“, rekao je Špan, dodajući da je Nemačka odlučila da započne sa vakcinacijom u staračkim domovima, što je opisao kao složeniji i dugotrajniji zadatak.

AstraZeneka je u petak obavestila zvaničnike Evropske unije da će smanjiti isporuke svoje vakcine protiv kovida-19 bloku za 60 odsto na 31 milion doza u prvom kvartalu godine zbog proizvodnih problema.

Smanjenje zadaje još jedan udarac evropskom procesu vakcinacije protiv kovida-19 nakon što su Fajzer i nemački partner BajonTek ove nedelje usporili isporuke svoje vakcine Uniji, rekavši da je taj potez potreban zbog rada na povećanju proizvodnje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.