U trendu

Nemačka od danas pooštrava uslove za dobijanje azila

Nemačka će od danas, nedelju ranije, primeniti zakon o pooštravanju uslova za dobijanje azila u zemlji, kako bi se suočila s talasom izbeglica, saopšteno je večeras u Berlinu.

Zakon koji je nedavno usvojio nemački parlament, trebalo je da stupi na snagu 1. novembra.

„Želimo da poboljšamo situaciju u zemlji još tokom ove godine i proteramo izbeglice koje nemaju pravo na azil“, izjavio je koordinator nemačke vlada za izbeglička pitanja Peter Altmajer.

Donji dom nemačkog parlamenta, Bundestag, 15. oktobra je uprkos brojnim kritikama udruženja za zaštitu ljudskih prava i levičarskih stranaka, usvojio novi Zakon o azilu, kojim se drastično smanjuju prava tražilaca azila.

Zakonom se posle Srbije, BiH i Makedonije, kao zemlje sigurnog porekla definišu i Albanija, Crna Gora i Kosovo, tako da će tražioci azila iz zemalja Zapadnog Balkana moći da budu deportovani iz Nemačke po ubrzanom postupku.

Tražioci azila će po novim odredbama znatno više vremena provoditi u centrima za azilante, gde će uglavnom dobijati pomoć u robi. Isplata avansne novčane pomoći biće moguća samo mesec dana, a novčana davanja azilantima biće u određenim slučajevima i znatno smanjena.

Migranti koji imaju dobre izglede da dobiju azil biće upućeni na tečajeve za integraciju.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava i azilanata, kao i mnogi pravnici i stručnjaci za migracije oštro su kritikovali novi zakon.

Organizacija Pro-azil ocenila je da se zakonom ponižava dostojanstvo čoveka, a partija Levica da je u pitanju najžešći napad na osnovno pravo azila od 90-ih godina prošlog veka.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.