U trendu

Nemačka: Odbor za pravna pitanja smenio predsedavajućeg

BERLIN – Odbor za pravna pitanja nemačkog parlamenta danas je smenio svog predsednika Stefana Brandnera, člana krajnje desničarske stranke Alternativa za Nemačku, zbog niza neprikladnih komentara.

Odbor je glasao 37-6 za smenjivanje Brandnera i to je prvi put u 70-godišnjoj istoriji nemačkog parlamenta da je smenjene predsednik jednog parlamentarnog odbora, preneo je AP.

Tokom poslednjih meseci Brandner je više puta razljutio poslanike drugih stranaka napadima na svoje protivnike i reakcijom na ubistvo dvoje prolaznika u napadu prošlog meseca desničarskog ekstremista na sinagogu.

Tome je prethodio tvit protiv nagrade koju je dobio pevač Udo Lindenberg, koji je iznosio kritike na račum Alternative za Nemačku, u kome je Brandner upotrebio izraz „Judaslon“, biblijski izraz za „krvavi novac“ koji je Juda dobio za izdaju Isusa Hrista.

Generalni sekretar Hrišćansko-demokratske unije (CDU), stranke nemačke kancelarke Angele Merkel Paul Cimijak, napisao je na svom Tviter nalogu da je Brandner „nedostojan“ kao predsedavajući i da se „njegov antisemitizam ne može tolerisati.“

Brandner smatra da je žrtva neosnovanih optužbi.

On je danas optužio druge stranke za golu hipokriziju.

Šef glavne nemačke jevrejske organizacije u Nemačkoj Jozef Šuster izjavio je da je Odbor Bundestaga postupio odgovorno i da za Brandnera, po njihovom mišljenju, zapravo nema mesta u parlamentu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.