U trendu

Nemačka: Počeli pregovori o koaliciji za formiranje vlade

BERLIN – Nemačka Socijaldemokratska partija (SPD) zapocela je danas temeljne pregovore o koaliciji sa dve manje stranke, Zelenima i Slobodnim demokratama (FDP).

Nakon tesne izborne pobede nad nemačkim konzervativcima kancelarke Angele Merkel, SPD izražava uverenje da će sa Zelenima i FDP postići koalicioni dogovor i formirati novu vladu do kraja godine, prenosi Rojters.

Potpredsednik SPD Kevin Kuenert izrazio je optimizam da će se ove godine formirati tzv. koalicija „semafor“, nazvana po stranačkim bojama SPD, FDP i Zelenih.

„Čvrsto pretpostavljam da ćemo oformiti koalicionu vladu. Razgovori su dobro započeli, ali veoma su poverljivi“, rekao je Kuenert u intervjuu za radio ARD.

Za razliku od mnogih drugih evropskih zemalja u kojima predsednik ili monarh pozivaju jednog stranačkog lidera da pokuša da formira vladu, u Nemačkoj same stranke odlučuju ko će sa kim da uđe u politički savez.

Odluke stranaka će odrediti političku budućnost Nemačke nakon 16 godina vladavine Angele Merkel, redefinisati ambicije te zemlje kao najsnažnije evropske ekonomije u digitalnoj eri i stepen spremnosti da se sa saveznicima angažuje na rešavanju globalnih pitanja.

Stranka FDP ne želi da se porezi povećavaju s čime nisu saglasni Zeleni i SPD, iako su dve manje stranke na početku bilateralnih stranačkih susreta naporno radile da definišu zajednički politički imenitelj i utvrde osnove zajedničkog angažovanja u koaliciji.

Konzervativni blok CDU/CSU, koji je na izborima zauzeo drugo mesto, u principu bi takođe mogao da pokuša da formira koalicionu vladu, ali još se oporavlja od neočekivanog poraza.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.