U trendu

Nemačka: Pod policijskim nadzorom 400 ekstremista

Broj militantnih islamista koji se iz rata u Iraku i Siriji vraćaju u Nemačku u stalnom je porastu i trenutno se više od njih 400 nalazi pod policijskim nadzorom, saopštila je danas nemačka policija.

Šef nemačke savezne policije Holger Minh je rekao da opada broj ljudi koji iz Nemačke odlaze u te dve zemlje i bore se na strani ekstremistickih grupa kao što je Islamska država, dodajući da broj ratnika povratnika raste.

„Sve je manji talas odlazaka“, kazao je Minh za ARD televiziju.

U međuvremenu imamo više od 400 pojedinaca koji predstavljaju pretnju i koje moramo da držimo na oku“, rekao je Minh.

Prema njegovim rečima, samoubilački napad, u kojemu je ubijeno 10 nemačkih turista, nije znak da je u Nemačkoj pretnja napadom ekstremista veća nego ranije, prenela je Hina.

Nemačko Ministarstvo unutrašnjih poslova upozorilo je juče da su u toj zemlji mogući napadi po uzoru na one iz Pariza, javio je „Bild“.

List citira aktuelni izveštaj ministarstva u vezi sa bezbednosnom situacijom u Nemačkoj.

U izveštaju se navodi da je Nemačka faktički meta džihadistički motivisanih napada i nasilja, kao i da bi oni mogli biti upereni protiv civila kao i zaposlenih u državnim institucijama u svakom trenutku.

Nemačke obaveštajne službe, takođe, ocenjuju da bi teroristi mogli da upotrebe taktiku višestrukih napada, sa ciljem širenja panike i straha, kao što je to bilo sa napadima u Parizu 13. novembra prošle godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.