najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Nemačka policija negira da je radnik kriv za sudar vozova

Nemačka policija negirala je navode da je radnik signalne stanice isključio automatski bezbednosni sistem pre nego što su se dva putnička voza sudarila na jugu zemlje, kada je poginulo deset osoba.

Radnik je ispitan juče u okviru istrage i nije neposredno osumnjičen, navela je policija.

Nemački mediji su ranije danas javili da je ljudska greška uzrok sudara dva putnička voza na jugu zemlje, ali su nemački istražitelji upozorili da je prerano donositi zaključke.

BBC prenosi da se još ispituje da li je do nesreće došlo ljudskom greškom.

Nemačka policija istakla je da su sva tela izvučena iz olupina nakon sudara vozova do kojeg je odšlo u blizini rada Bad Ajblinga, preneo je AFP.

Nemački ministar transporta Aleksander Dobrind rekao je da je jedna od crnih kuitija već analizirana i da nije pronađena tehnička greška niti dokaz o krivici vozača na zapadnoj strani voza.

On je ranije istakao da nemački istražitelji ispiituju da li se sistem za automatsko kočenje, kojim su vozovi opremljeni kako bi se sprečile ovakve nesreće, bio pokvaren ili je došlo do ljudske greške, prenosi AFP.

„Sada moramo da čekamo. Sve ostalo je spekulacija“, rekao je on.

List RND naveo je, pozivajući se na izvore bliske istrazi, da je radnik signalne stanice ručno isključio automatski sistem kako bi omogućio prvom vozu, koji je kasnio, prolazak.

Tom akcijom bi se, takođe, isključio sistem za automatsko kočenje, tvrdi RND.

Drugi voz tada je krenuo istim kolosekom, ali u suprotnom smeru, pre nego što je prvi uspeo da se odvoji na mestu gde se pruga deli na dve linije, naveo je list.

Nemački dnevnik „Zidojče cajtung“ prenosi da su rezultati preliminarne istrage pokazali da je bezbednosni sistem ručno isključio radnik signalne stanice koji je, navodi medij, shvatio da je pogrešio kada je bilo prekasno.

Policija, međutim, to nije potvrdila, dok je portparolka Ministarstva transporta Vera Musmajer poručila je da se ispituju sve mogucnosti koje su mogle da dovedu do katastrofe.

„To uključuje pregledanje crnih kutija, kao i događaja na pruzi, razgovore sa svedocima i radnicima signalne stanice“, navela je ona istakavši da još ništa nije pronađeno i da se istraga nastavlja.

Najmanje 10 osoba je poginulo, 18 je teško, a 63 lakše povređeno u sudaru dva putnička voza, koji se dogodio juče u nemačkom gradu Bad Ajblingu u Bavarskoj, saopštila je policija.

Među poginulima su dva vozača i dva konduktera, javili su lokalni mediji.

Niko od povređenih nije u životno ugroženom stanju.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike