U trendu

Nemačka povećava nadzor nad članovima Alternative za Nemačku

Nemačke vlasti su danas saopštile da će povećati nadzor nad članovima krajnje desne Alternative za Nemačku (AfD), dok raste zabrinutost da se ta treća po snazi partija u Bundestagu povezuje s ekstremističkim grupama.

Aktivisti AfD učestvovali su prethodne nedelje na protestima u istočnonemačkom gradiću Kemnicu zajedno sa liderima antiimigracionog pokreta Pegida i neonacistima, posle hapšenja dvojice migranata, osumnjičenih za ubistvo Nemca na gradskom festivalu 26. avgusta.

Ministarka pravde Nemačke Katarina Barli izjavila je da „delovi AfD otvoreno deluju protiv Ustava“, navodi Asošiejted pres.

„Treba da ih tretiramo kao i druge neprijatelje Ustava i nadgledamo ih u skladu s tim“, navela je Barli.

Vlasti nemačkih saveznih država Bremen i Donja Saksonija saopštile su danas da su na svojim teritorijama počele nadzor nad omladinskim krilima AfD.

Ministar unutrašnjih poslova Donje Saksonije Boris Pistorijus rekao je da odluka o praćenju aktivnosti lokalne omladine AfD nema veze s dogadjajima u Kemnicu, već da je zasnovana na antidemokratskim ciljevima te grupe i na njenoj povezanosti s jednom rasističkom grupom koja je četiri godine unazad pod prismotrom.

Njegov kolega u Bremenu Ulrih Maurer opisao je kao „čist rasizam“ gledišta omladinskog krila AfD u tom gradu i saveznoj državi.

Na jednom od prošlonedeljnih protesta ekstremnih desničara u Kemnicu okupilo se oko 8.000 ljudi, a oni su se u nekoliko navrata sukobljavali s učesnicima kontraskupova.

Kemnic pripada saveznoj državi Saksoniji, gde je antiimigrantsko raspoloženje naročito rašireno, uprkos relativno malom broju migranata koji u njoj žive.

AfD ima snažnu podršku u Saksoniji, a ankete pokazuju da bi na regionalnim izborima sledeće godine u toj državi mogla da osvoji drugo mesto.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar