U trendu

Nemačka pozvala arapske zemlje Zaliva da reše spor s Katarom i ne finansiraju terorizam

Ministar inostranih poslova Nemačke Zigmar Gabriel je danas pozvao arapske zemlje koje su uključene u diplomatski spor s Katarom da postignu sporazum kojim bi zaustavile finansiranje terorizma širom regiona Zaliva.

Gabriel je rekao da je razgovarao sa svojim kolegom iz Saudijske Arabije o potrebi da se okonča sva podrška ekstremističkim organizacijama i da se nada da su zahtevi Saudijske Arabije i drugih zemalja koje su prekinule sve odnose s Katarom isasvim ga izolovale, usredsređeni na okončanje finansiranja terorizma i njegovog podsticanja na drugi način.

Gabriel je to danas rekao novinarima u glavnom saudijskom gradu Rijadu, zajedno s ministrom spoljnih poslova Saudijske Arabije Adelom al Džuberom. Nemački ministar će ove sedmice posetiti Ujedinjene Arapske Emirate i Katar.

Saudijska Arabija, UAE, Egipat i Bahrein su Kataru do srede produžili rok koji je isticao jutros da ispuni njihove zahteve da bi se okončao politički spor.

Takodje danas, jedan visoki zvaničnik Turske koja je u sporu stala na stranu Katara, rekao je da će čitav region „skupo platiti“ ako se produbi kriza izmedju Katara i njegovih arapskih suseda.

Vicepremijer Turske Numan Kurtulmus je rekao novinarima da je spor s Katarom „veštački izazvana kriza“ i da nijedna zemlja ne bi ispunila 13 zahteva kakvi su postavljeni Kataru, medju kojima je i da se trupe Turske povuku iz te zemlje s kojom ona vojno saradjuje.

Kurtulmus je ponovio da Turska ne namerava da zatvori svoju vojnu bazu u Kataru jer „ne radi se samo o bezbednosti Katara, već čitavog regiona“.

Katar je jutros Kuvajtu, kao posredniku, predao zvaničan rukom pisani odgovor na 13 zahteva zemalja Zaliva, ali se sadržaj odgovora još ne zna.

Medju zahtevima su zatvaranje TV Al-Džazira, prekid odnosa sa Iranom i zatvaranje turske vojne baze u Kataru.

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Boris Džonson je danas, kao „čin smirivanja“, pozdravio posredovanje Kuvajta i to što je Katar odgovorio na zahteve, a Ministarstvo spoljnih poslova Egipta je danas najavilo da će u sredu prirediti sastanak arapskih zemalja koje su u sporu s Katarom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.