U trendu

Nemačka pozvala Rijad i Teheran da obnove diplomatske odnose

Nemačka vlada pozvala je danas Saudijsku Arabiju i Iran da učine sve u obnovi diplomatskih odnosa upozorivši da će razvoj dogadjaja u Saudijskoj Arabiji uticati na odluke Nemačke o daljem izvozu oružja toj zemlji.

„Pozivamo obe zemlje da iskoriste sve mogućnosti u uspostavljanju (diplomatskih) odnosa, prekinutih u nedelju na inicijativu Saudijske Arabije“, izjavio je danas u Berlinu portparol nemačke kancelarke Štefen Zajbert.

Portparol nemačkog Ministarstva inostranih poslova Martin Šefer izjavio je danas da rešenje krize u Jemenu i Siriji ne može biti pronadjeno ako se sunitska Saudijska Arabija i šiitski Iran ne pomire.

„S naše tačke gledišta, Bliski istok ima odgovornost prema svetu. Medjunarodna zajednica, medju kojima i Nemačka, godinama ulažu napore u rešavanju konflikta u regionu. Rijad i Teheran treba takodje da ulažu napore u rešavanju tih kriza“, dodao je Šefer.

Nemačko Ministarstvo privrede saopštilo je da će pratiti razvoj dogadjaja u Saudijskoj Arabiji i da će shodno tome donositi odluke o izvozu oružja i druge opreme toj zemlji.

Saudijska Arabija je važan kupac proizvoda nemačke odbrambene industrije.

Nemačka opozicija je sa svoje strane zatražila od vlade u Berlinu da preispita svoje odnose s Rijadom.

Pogubljenje šiitskog sveštenika Nimra Bakera el Nimra, oštrog kritičara saudijskih vlasti u subotu u Saudijskoj Arabiji, izazvalo je proteste u Teheranu gde je gadjana saudijska ambasada. Saudijska Arabija je posle toga odlučila da prekine diplomatske odnose s Iranom.

Portparol iranske diplomatije Husein Džabar Ansari izjavio je danas da Saudijska Arabija želi da poveća tenzije i sukobe u regionu, kao i da podstiče terorizam, reagujući na odluku vlasti u Rijadu o prekidu diplomatskih odnosa s Iranom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.