U trendu

Nemačka: Samo četvrtina migranata može da traži posao

Samo jedna četvrtina izbeglica u Nemačkoj će ući na tržište rada u narednih pet godina, dok će tri četvrtine i dalje biti nezaposleno, izjavila je nemačka komesarka za integraciju izbeglica Ajdan Ozoguz.

Ona je u izjavi za britanski list „Fajnenšel tajms“ rekla da je Nemačka suočena za izazovom integracije ogromne migrantske populacije.

„Samo jedna četvrtina migranata će ući na tržište rada u narednih pet godina, a za mnoge druge biće potrebno i do deset godina“, rekla je Ozoguz, a prenosi Raša tudej.

Priliv velikog broja radno sposobnih i visoko motivisanih migranata je prvobitno probudio optimizam da će oni ublažiti akutni nedostatak radne snage u Nemačkoj, a direktor nemačkog Dajmlera Diter Zeče je čak rekao da bi izbeglice mogle da postave temelj „za novo ekonomsko čudo Nemačke“.

Ipak, vreme je, prema rečima komesarke, pokazalo da migrantima manjkaju kvalifikacije i jezičke veštine.

„Došlo je do promene percepcije“, istakla je ona.

Većina sirijskih izbeglica, koji su u prvom talasu stigli u Nemačku, bili su doktori i inženjeri, ali za njima su došli „mnogi kojima nedostaju veštine“, kaže Ozoguz.

Prema izveštaju Instituta za istraživanje zaposlenosti, gotovo 45 odsto sirijskih izbeglica u Nemačkoj ima potvrdu da su završili školovanje, a 23 odsto da je završilo fakultet.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.