U trendu

Nemačka se povlači iz operacije Sofija

BON – Nemačka je privremeno obustavila učešće u operaciji „Sofija“, pomorskoj misiji EU koja ima za cilj da suzbije trgovinu ljudima na Mediteranu.

Ta odluka doneta je zbog negativnih stavova Italije o iskrcavanju ilegalnih migranata u Italiji, prenosi Dojče vele na engleskom jeziku i dodaje da zbog toga Nemačka neće poslati nove brodove u blizinu libijske obale umesto fregate Augzburg.

Tu vest članovima skupštinskih odbora za odbranu i spoljne poslove saopštio glavni inspektor Bundesvera Eberhard Cola dodajući da će 10 nemačkih vojnika koji rade u štabu operacije ostati.

Operacija „Sofija“ pokrenuta je 2015. godine sa ciljem hvatanja krijumčara ljudi, a u okviru nje planirana je i obuka obalske straže Severne Afrike.

Od početka operacije uhapšeno je 140 osoba osumnjičenih da su se bavili tgovinom ljudima i uništeno je više od 400 čamaca koje su oni koristili za krijumčarenje.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini izjavila je da je operacija „Sofija“ još uvek odličan deo odbrambene politike EU, da se suprotstavila trgovini ljudima u Mediteranu i skoro je zaustavila, prenosi Ansa.

Izvori bliski Mogerini rekli su da je ona ocenila da je „Sofija“ dovela celu EU u Mediteran u kome je Italija bila usamljena 2015. godine, kao i da ukoliko Italija ne želi više „Sofiju“, EU je spremna da obustavi operaciju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar