U trendu

Nemačka: Suočavanje sa desničarskim ekstremizmom tek na početku

Pre tačno pet godina u Nemačkoj je otkriveno Nacional-socijalističko podzemlje, ćelija odgovorna za ubistva 10 ljudi uglavnom migrantskog porekla. Do danas nije razjašnjeno ništa, a proces je otkrio nezainteresovanost službi, prenosi Dojče vele.

Žrtve porodica su razočarane i jer smatraju da državno tužilaštvo i organi bezbednosti ne pokazuju dovoljnu volju za rasvetljavanje svih događaja. Tako su samo nekoliko dana nakon otkrića ćelije NSU uništeni akti nemačke Službe za zaštitu ustavnog poretka koji su imali veze s tom terorističkom grupacijom. Više doušnika nemačke obaveštajne službe umrlo je pod delimično nerazjašnjenim okolnostima.

Redovno se odbijaju zahtevi porodica žrtava, koje se u procesu pojavljuju kao sporedni tužioci, da se u proces uvedu akti koji su još uvek pod oznakom tajnosti ili da se pozovu dodatni svedoci.

Sve to navodi porodice žrtava da pomisle kako službe znaju mnogo više nego što žele da kažu.

Brojni parlamentarni odbori koji su se na saveznom ili pokrajinskom nivou pozabavili ovom serijom ubistava samokritično priznaju da je država zakazala na svim poljima.

Početkom oktobra je advokat Karsten Ilijus i još trojica njegovih kolega koji zastupaju porodice žrtava podneo krivičnu prijavu protiv Službe za zaštitu ustavnog poretka – zbog ometanja pravde i zadržavanja dokumenata na uvid. On kaže da je nakon tri i po godine procesa jednostavno „besan“.

Ilijus žestoko kritikuje i kancelarku Angelu Merkel, koja je na komemoraciji za žrtve serije zločina NSU obećala da će učiniti sve „da razjasni ubistva“.

On smatra da o tome nema ni govora i od kancelarke očekuje da u okviru svojih pravnih mogućnosti izvrši pritisak na Ministarstvo pravosuđa i Ministarstvo unutrašnjih poslova, kako bi se ubrzao proces.

Ipak, s obzirom na ono što se zbivalo u proteklih pet godina, Ilijus smatra da je malo verovatno da će doći do toga.

Većina medija, a time i javnosti, već dugo pokazuje mali interes za kompleksno pitanje delovanja terorističke ćelije NSU, konstatuje Dojče vele.

Suočavanje celog društva sa nasilnim i ubilačkim delovanjem desničarskog ekstremizma tek je na početku. To smatra i Štefan Kremer, šef Službe za zaštitu ustavnog poretka u saveznoj pokrajini Tiringiji iz koje je i delovala ćelija NSU: „Moramo priznati da je broj pitanja bez odgovora ostao isti kao i na početku.“

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.