U trendu

Nemačka traži odbacivanje tužbe za genocid u Nambiji

NJUJORK – Nemačka je zatražila od njujorškog suda da odbaci tužbu koju su protiv nje podigli pripadnici dva namibijska plemena, sa zahtevom za naknadu zbog počinjenog genocida i otete imovine u vreme nemačke kolonijalne vlasti.

Advokat Džefri Haris, u ime nemačke vlade, pozvao je sudiju Loru Tejlor da odbaci tužbu, iznoseći kao argument da americkci sudovi nemaju jurisdikciju nad tim sporom, pošto je Nemačka suverena država, a pravna doktriina nalaže da se sudovi uzdrže od odlučivanja u čisto političkim pitanjima.

Kenet Mekalion, koji zastupa plemena Herero i Nama, čije su organizacije podnele tužbu, izjavio je da suverenost Nemačke ne štiti tu državu od tužbi, jer genocid predstavlja kršenje međunarodnog prava.

Kako podseća Rojters, genocid, koji Nemačka priznaje, dogodio se između 1904. i 1908. godine, kada je Namibija bila kolonija pod imenom Nemačka Jugozapadna Afrika.

Plemena Herero i Nama su se tada pobunila protiv nemačke vladavine, a nakon toga preživeli su još bili podvrgnuti surovim uslovima u koncentracionim logorima.

Nemačka vlada je u pregovorima sa Namibijom oko mogućih reparacija za genocid, ali u tužbi pred njujorskim sudom tvrdi se da je Berlin prekršio međunarodno pravo koje se odnosi na domorodačke narode jer odbija da pregovara sa predstavnicima plemena Herero i Nama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar