U trendu

Nemačka ukida javna sredstva za ekstremno desničarsku stranku NPD

Nemačka od danas ukida finansiranje ekstremno desničarskih političkih stranaka medju kojima je stranka NPD koja se smatra neonacističkom.

Parlament je danas glasao o izmeni zakona o finansiranju stranka, prema kojem se ukidaju javna sredstva za ekstremno desničarske stranke.

Odluka je doneta posle dva ranija pokušaja zabrane te neonacističke Nacionaldemokratske partije (NPD).

Predsednik Federalnog ustavnog suda Andreas Foskule izjavio je pre nekoliko meseci da, iako partija ima neustavne ciljeve, „trenutno nema konkretnih indikacija da će njeno delovanje biti uspešno“.

Sudije su konstatovale da, iako postoji „srodnost sa nacionalsocijalizmom“ i da je cilj NPD „autoritarna država zasnovana na etnički definisanoj narodnoj zajednici“, nema dovoljno osnova za njenu zabranu jer taj pokret nema stvarnu težinu.

NPD se zalaže za „Nemačku Nemcima“ i u svom programu pominje „opstanak i održanje nemačkog naroda na svom nasledjenom životnom prostoru centralne Evrope“.

NPD je na parlamentarnim izborima 2013. osvojila 1,3 odsto glasova, daleko ispod cenzusa od pet odsto.

Samo dve nemačke partije su zabranjene posle Drugog svetskog rata: neonacistička Socijalistčka partija Rajha 1952, i Nemačka komunistička partija 1956.

(Beta)

1 komentar
  1. zoran

    Znači nastavlja se diktatura Merkel, Šulc i njenih muslimana kojima poklanja Nemačku.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike