Nemačka ulaže 110 miliona evra u vojne baze u Litvaniji

VILNUS – Nemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lejen izjavila je danas, naglašavajući posvećenost ove države odbrani baltičke saveznice Litvanije, da će Nemačka investirati 110 miliona evra do kraja 2021.godine u unapređenje vojnih baza u Litvaniji.

„Želimo da pojasnimo da Litvanija nije sama i nikad neće ostati sama. Nikada više ova država neće morati da žrtvuje svoju slobodu i nezavisnost “, rekla je novinarima Ursula fon der Lejen tokom posete nemačkim snagama u Litvaniji i dodala:

„Ostaćemo ovde sa nemačkim oružanim snagama dokle god smo potrebni, i dokle god bezbednosna situacija to zahteva“, prenosi Rojters.

Pozdravljajući ovu izjavu litvanski ministar odbrane Rajmundus Karoblis je izjavio: „Ovo je prvi put da smo čuli tako jasno i sa tako visokog političkog nivoa da je Nemačka ovde dugoročno, dok se bezbednosna situacija ne promeni“.

Nemačka predvodi NATO snage od 1.200 vojnika iz 10 zemalja poslate u Litvaniju pre dve godine, kao deo napora NATO da učvrsti svoju poziciju duž granica u istočnoj Evropi nakon ruske aneksije Krima 2014. godine.

Litvanija, bivša sovjetska republika, pridružila se NATO-u sa druge dve baltičke države, Letonijom i Estonijom, i još nekoliko bivših komunističkih država 2004.godine, podseća agencija.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike