U trendu

Nemačka ulaže više od 200 miliona evra u zaštitu amazonske prašume

SAO PAOLO – Nemačka ministarka razvoja Svenja Šulce izjavila je danas da će nemačka vlada obezbediti 204 miliona evra Brazilu za zaštite životne sredine.

Od ukupnog iznosa 38 miliona dolara je donacija za fond za očuvanje Amazona, što predstavlja najveći doprinos očuvanju amazonske prašume, prenosi AP.

„Sa novom vladom i timom predsednika Luiza Inasija Lule da Silve i ministarke životne sredine Marine Silve imamo veliku šansu da zaštitimo šumu i ponudimo novu perspektivu ljudima koji tamo žive“, rekla je Šulce.

Nemačka se takođe obavezala da obezbedi farmerima 87 miliona dolara zajmova sa niskim kamatama za obnovu poljoprivrednih područja i 34 miliona dolara za zaštitu amazonske prašume, navodi agencija.

„Uprkos svim poteškoćama, povećanom krčenju šuma, otimanju zemlje, požarima, užasnoj situaciji u kojoj se nalazi autohtono stanovništvo ovo vidimo kao priliku da se preokrene čitava situacija“, rekao je Lula da Silva.

Silva je stupio na dužnost predsednika Brazila početkom januara i obećao da će okončati seču šuma do 2030.

AP navodi da je za vreme mandata prethodnog predsednika Brazila Žaira Bolsonara seča šuma u brazilskoj Amazoniji dostigla vrhunac u poslednjih 15 godina, nakon što je on ukinuo politiku zaštite živote sredine u korist ekspanzije agrobiznisa.

Amazonska prašuma pokriva površinu duplo veću od Indije i služi kao brana klimatskim promenama, jer drveće u njoj apsorbuje veliku količinu ugljen-dioksida, a procenjuje se da se oko dve trećine šume nalazi na teritoriji Brazila.

Amazonska prašuma je šuma sa najvećim biodiverzitetom na svetu i sadrži oko 20 odsto svetske slatke vode.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.