U trendu

Nemačka vraća u Grčku migrante koji su tamo tražili azil

BERLIN – Nemačka će vraćati u Grčku migrante koji su već tražili azil u toj mediteranskoj državi, predviđeno je sporazumom dve države.

Sporazum s Grčkom je još jedan korak ka uređenijoj migracionoj politici u Evropi, poručio je nemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer, a preneo Rojters.

Nemačka je prošle nedelje postigla sličan dogovor o vraćanju migranata sa Španijom, a sve to nakon spora zbog politike azila između konzervativaca kancelarke Angele Merkel i njihovih koalicionih partnera, bavarske CSU, koji je zbog toga zamalo srušio vladu.

Grčki sporazum, kao i onaj sa Španijom, dozvoljava Nemačkoj da migrante koji su ušli u zemlju preko granice sa Austrijom vrati u Grčku u roku od 48 sati.

Nemačka će, sa svoje strane, rešiti zaostale slučajeve ponovnog spajanja porodica do kraja godine, te preispitati sporne slučajeve, rekla je na konferenciji za novinare Zehoferova portparolka.

Ona je rekla i da Nemačka pregovara i sa italijanskom vladom i da veruje da će postići sličan dogovor.

Međutim, kako navodi britanska agencija, sporazumi najverovatnije neće pogoditi veliki broj migranata.

Podaci nemačkog Ministarstva unutrašnjih poslova pokazuju da je od sredine juna oko 150 ljudi koji su već tražili azil u nekoj zemlji EU ušlo u Nemačku preko granice sa Austrijom.

Više od 1,6 miliona migranta ušlo je u Nemačku od sredine 2014. godine, što je izazvalo tenzije i, između ostalog, uvelo Alternativu za Nemačku, desničarsku stranku, u nemački parlament.

Merkelova je u više navrata branila svoju odluku iz 2015. godine da primi stotine hiljada migranta iz humanitarnih razloga, ali je i obećala da će sprečiti ponovni priliv tolikog broja ljudi.

Govoreći o sporazumu sa Grčkom, ona je na konferenciji za novinare rekla da je dobro što je postignut dogovor.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.