U trendu

Nemački bezbednosni zvaničnici optimistični po pitanju saradnje sa SAD

Visoki bezbednosni zvaničnici Nemačke izrazili su danas optimizam kada je u pitanju razmena obaveštajnih podataka sa SAD i Velikom Britanijom, uprkos poteškoćama u drugim oblastima u poslednjih nekoliko meseci.

Govoreći na skupu obaveštajnih stručnjaka u Berlinu, šef nemačke službe bezbednosti BfV Hans-Georg Masen je rekao da je saradnja sa administracijom američkog predsednika Donalda Trampa „izvrsna“ kada je u pitanju borba protiv terorizma.

Iako je samit Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja (G-7) na Siciliji pokazao duboke razlike u stavovima SAD i drugih članica G-7 o pitanju klimatskih promena i trgovine, nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer rekao je da postoji relativna jednoglasnost u zajedničkoj borbi protiv terorizma.

„Pitanje bezbednosti nas zbližava“, rekao je ministar unutrašnjih poslova Nemačke.

Masen je prethodno rekao za televiziju ARD da je Nemačka „uvek smatrala Amerikance pouzdanim partnerima, uprkos problemima koje su imali u proteklih nekoliko godina“, podsetivši na aferu američkog prisluškivanja nemačkih telefona.

„Potrebni su nam Amerikanci jer Amerikanci imaju dobre i pouzdane informacije. S druge strane… Amerikancima su potrebne informacije nemačkih i evropskih obaveštajnih službi“, rekao je Masen.

Nemačka je prošle godine pogodjena nizom napada islamskih ekstremista, medju kojima je napad kamionom na božićni vašar u Berlinu u decembru kada je ubijeno 12 ljudi.

Poslednji napad u Evropi koji je izvela ekstremistička organizacija Islamska država dogodio se 22. maja, kada se bombaš samoubica razneo na koncertu pevačice Arijane Grande u Mančesteru, pri čemu su poginule 22 osobe.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.