U trendu

Nemački diplomata ubeđuje Iran da poštuje sporazum iz 2015. godine

BERLN – Visoki nemački diplomata je na putu za Teheran, kako bi izvršio pritisak na Iran da nastave da poštuju nuklearni sporazum iz 2015. godine, uprkos američkom jednostranom povlačenju iz sporazuma i pretnje sankcijama, preneo je AP.

„Situacija u regiji Persijskog zaliva, je veoma ozbiljna, postoji pravi rizik od eskalacije zbog nesporazuma ili incidenta, i u ovakvoj situaciji dijalog je veoma značajan“, navelo je ministarstvo spoljnih poslova Nemačke, prenela je agencija.

Nemačko ministarstvo je najavilo da će se njihov politički direktor Jens Plotner sastati sa zamenikom spoljnih poslova Irana Abasom Aragčijem kako bi zajedničkim snagama pokušali da „spasu“ nuklearni sporazum potpisan 2015. godine u Beču.

Poseta nemačkog diplomate je navodi agencija možda inicirana iranskim upozorenjem ostalim članicama sporazuma od prošlog meseca, Nemačkoj, Francuskoj, Britaniji, Kini i Rusiji da imaju dva meseca kako bi napravili plan za zaštitu Irana od američkih sankcija.

Iz nemačkog ministarstva kažu da još postoji „prozor da se diplomatijom ubedi Iran da nastavi sa punim poštovanjem sporazuma“, i objašnjavaju da je Nemačka u bliskom kontaktu i sa drugim državama koje se bore da održe na snazi nuklearni sporazum iz 2015. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar