U trendu

Nemački mediji: Cipras do kraja nedelje podnosi ostavku?

Premijer Grčke Aleksis Cipras do kraja ove nedelje mogao bi da ponudi ostavku, tvrdi nemački tabloid Bild.

Cipras je u Grčkoj izgubio kredibilitet zbog pristajanja na sporazum zahvaljujući kojem bi Grčka dobila finansijsku pomoć od 86 milijardi evra, ali će morati da sprovede rigorozne reforme i da se odrekne dela suvereniteta i postati kolonija ostatka evrozone.

Postavlja se pitanje može li Cipras u grčkom parlamentu da progura sporazum koji je dogovorio u Briselu. Protiv tog sporazuma glasaće i do 30 zastupnika njegove Sirize, tako da mora da se oslanja na glasove zastupnika. Leđa mu navodno okreću i koalicijski partneri iz pokreta Nezavisni Grci, koji u parlamentu imaju 13 zastupničkih mesta.

Njihov lider Panos Kamenos novinarima je kazao da će njegova stranka pristati na mere štednje, ali samo na one koje su ranije odbačene na referendumu, a nikako na puno rigorozniji paket na kojeg je Cipras morao da pristane nakon maratonskog, gotovo 18-satnog samita u Briselu.

Ministar unutrašnjih poslova Nikos Vucis je Ciprasove pokušaje da dogovorene mere štednje i zakonske izmene progura kroz parlament uporedio sa raspetljavanjem Gordijskog čvora, prenosi Rojters. Ipak, Vucis veruje da će Cipras uspeti da prikupi većinu glasova u parlamentu i da će se nakon toga „sve vratiti na normalu“.

Moraće da smenjuje ministre

Cipras je navodno održao i sastanak sa svojim zastupnicima u parlamentu, ne bi li im objasnio zbog čega moraju da prihvate sporazum na koji je pristao. Očekuje se i da će morati da smeni nekoliko neposlušnih ministara, koji odbijaju da pristanu na dogovoreni paket reformi.

„Mere predstojećeg plana dogovora nisu održive“, izjavio je juče ministar rada Panos Skurletis i dodao kako je uveren da će se u Grčkoj ove godine održati izvanredni izbori.

„Ovim sporazumom poništeni su javni mandat i ponosno ‘ne’ grčkog naroda. Vlada i premijer se možda još i predomisle, čak i u zadnji čas, pre nego parlament odluči. Dilema koju pred nas stavljaju, primirje ili uništenje, lažna je i teroristička“, poručio je ministar energetike Panagiotis Lafazanis.

Varufakis ne vjeruje da će Cipras još dugo biti premijer

Da se Cipras neće još dugo zadržati u premijerskoj fotelji, veruje i njegov dojučerašnji najbliži saradnik Janis Varufakis, bivši grčki ministar finansija.

„Ovo nema nikakve veze s gospodarstvom. Ovo je novi Versajski ugovor, koji još jednom proganja Evropu i premijer je toga svestan. Jasno mu je da je osuđen na propast i ako pristane na takav sporazum, ali i ako na njega ne pristane“, izjavio je Varufakis, a prenose strani mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.