U trendu

Nemački mediji: Gubitnici izbora upreće prstom u Merkelovu

BON – „Debakl“, „fijasko“, „katastrofa“ – tim rečima komentatori nemačke štampe opisuju pad Hrišćansko-socijalne unije na ispod 35 odsto glasova na nedeljnim izborima u Bavarskoj, prenosi „Dojče vele“ (DW).

„Izborni boj je vojevan – i u njemu su pale dve nekada velike partije. Više od deset odsto pada za malu konzervativnu sestru Hrišćansko-socijalnu uniju kao i za Socijaldemokrate. Potresi nakon ovog ishoda neće se osećati samo u Bavarskoj. Odnos moći u Berlinu će se takođe promeniti“, piše list „Noje vestfeliše“ iz Bilefelda.

List piše da se bavarski premijer Markus Zeder preračunao u internoj borbi sa šefom stranke i saveznim ministrom unutrašnjih poslova Horstom Zehoferom.

„Uprkos dobrom ekonomskom stanju u Bavarskoj postoji veliko nezadovoljstvo Zederovim radom na funkciji. Zedera Bavarci ne vole. Bavarci verni tradiciji nisu dobro prihvatili sukob dvojice alfa-mužjaka u CSU između sebe, a onda i u tandemu protiv Angele Merkel“, navodi taj list.

DW prenosi da ugledni nedeljnik „Cajt“ na portalu piše da je „umesto da gleda unapred i ponovo primisli Bavarsku u globalizovanom svetu, kandidat Markus Zeder vodio prkosnu bajatu kampanju: Bavarska ima ostati Bavarska“.

„CSU je simulirao moć protiveći se struji vremena. Zeder je obećao više Bavarske: sopstvenu graničnu policiju, sopstveni ured za azil, krstove svima. Što je kandidat više delovao kao da dolazi iz prošlosti, to mu je depresivnije izgledala cela kampanja“, navdoi ovaj nedeljnik.

List „Vestfalen post“ iz Hagena ocenuje da se „politički zemljotres zaista desio“.

„CSU je dramatično izgubio, SPD u čizmama od sedam milja korača ka beznačajnosti, Zeleni trijumfuju, Alternativa za Nemačku ulazi u još jedan pokrajinski parlament. Po ko zna koji put su birači udarili packu etabliranim partijama. Premijer Markus Zeder je rekao: ‘Bavarska je CSU i CSU je Bavarska’. Sad slobodno može da zaboravi na tu svoju egocentričnu parolu“, piše taj list.

U tekstu se navodi da su „razlozi jasni: Zeder, koji je prvo proglasio da u svim bavarskim institucijama moraju visiti raspeća, a onda nemilosrdno i paušalno označio sve izbeglice azilnim turistima, u stvari je omanuo u pokušaju da kopira strategiju i vokabular AfD“.

„Zapravo bi Zeder morao da podnese ostavku. Ali neće jer se taj ne može odvojiti od vlasti. Zapravo bi i Horst Zehofer morao da se povuče. Ali neće (doborovoljno) jer se ne može odvojiti od politike, sebe smatra nezamenjivim i nema dara za samokritiku. Ali partija će ubrzo naći manje ili više bolan način da ga se otarasi kao partijskog šefa. Zehofer šteti CSU“, piše „Vestfalen post“.

Dnevnik dalje ocenjuje da će „naravno izbori u Bavarskoj imati veliki značaj za saveznu politiku“.

„Mnogi građani su siti političke elite kao starih tapeta u dnevnom boravku. Razlozi za to su u mnogome emocionalne, a ne racionalne prirode. Jer Nemačkoj privredno ide dobro kao nikad poslednjih decenija – i Bavarskoj isto. Radi se više o strahu od budućnosti koji mnoge građane sve više tera u druge političke tabore. Velika koalicija i Angela Merkel će uteći sa giljotine samo ako smesta ispune svoju dužnost: ozbiljno shvate brige građana, uspostave socijalnu pravdu, regulišu doseljavanje, reše probleme. Da, dakle, delaju na dobrobit naroda“, zaključuje list.

DW prenosi da regionalni javni servis MDR u komentaru na portalu piše da „talasi nakon ovog potresa neće zaobići Vladu u Berlinu“.

„Makar i zato da spasu sebe,Zeder i Zehofer će upreti prstom u kancelarku. Nervoza u Hrišćansko-demokratskoj uniji (CDU) će se pojačati i stranka će sa strahom čekati izbore u pokrajini Hesen za dve sedmice. Volfgang Šojble je već sada rekao da stranku posle toga čekaju velike promene. Jedno je jasno: samo Šojble može da pokrene promenu na vrhu CDU. Pitanje je da li će iskoristiti svoj autoritet u CDU da povede pobunu protiv Angele Merkel“, piše u komentaru MDR.

Navodi se da ugledni poslovni dnevnik „Handelsblat“ iz Diseldorfa piše da je kancelarka prethodnih sedmica pripustila svoje spin-doktore da objašnjavaju javnosti kako pokrajinski izbori nemaju veze sa time kako ona vodi Saveznu vladu, ali da ankete kažu da će i u Hesenu njen CDU izgubiti mnogo glasova.

„Više niko ne veruje da to nema veze sa kancelarkom i njenom izbegličkom politikom… Sveća Angele Merkel nakon izbora u Bavarskoj gori sa oba kraja. Njeni koalicioni partneri su dobili strašne udarce. U velikoj koaliciji će saradnja postati još teža – Zehofer i Zeder će se boriti da zadrže funkcije. A to ide samo preko leđa Angele Merkel“, navodi taj list.

DW prenosi da levičarski „Nojes Dojčland“ secira dublje razloge pada CSU.

„Uspesi kojima se diči CSU su uspesi od juče… Da, Bavarska je privredno uspešna pokrajina, ali više nije ostrvo pod zaštitom CSU. Globalizacija, kretanje izbeglica, međunarodne finansijske krize, socijalni jaz i mnogo više – belosvetski problemi stigli su u belo-plavu provinciju. Reakcije na to su različite. Kome se više dopada vrednosno konzervativna otvorenost prema svetu, on bira Zelene; ko je za kompletni pad u reakcionarno, taj se gnezdi kod AfD. Između gravitira jedna nadobudna državna partija koja još ne želi da prihvati da su vremena svemoći prošla“, piše levičarski dnevnik.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar