U trendu

Nemački mediji kao štampa u ĐR?

BERLIN – Bivši predsednik Ustavnog suda Nemačke Hans Georg Masen svojim tvitom o nemačkim medijima izazvao je burnu debatu.

Masen je podelio link jednog članka „Noje ciriher cajtunga“ (NZ Z) pod naslovom „U nemačkim gradovima nestaje većinsko društvo“, u kojem se navodi da u gradovima kao što su Frankfurt na Majni, Ofenbahu, Hajlbronu i Sindelfingenu, kao i drugim mestima u Nemačkoj, Nemci bez migrantskog porekla predstavljaju samo najveću grupu, ali nemaju više apsolutnu većinu.

Masen je uz taj link napisao „za mene je NZ Z nešto kao zapadno-nemačka televizija“.

Tom konstatacijom Masen je izazvao burne reakcije.

Između ostalih, Folker Bek iz stranke Zelenih upitao je da li to znači da u Nemačkoj vlada cenzura i postoje samo mediji kojima upravlja država, kao u ĐR-u (istočnoj Nemačkoj).

Na to je Masen odgovorio „imamo previše Relotiusa“. Inače, Klas Relotius je izveštač nemačkog magazina „Špigel“ koji je godinama izmišljao detalje, protagoniste i priče koje je objavljivao.

Odgovorio je i NZ Z, koji je poručio da nije „nikakva zapadno nemačka televizija“ i da su poređenja neodgovarajuća, te da u nemačkim medijima rade izvrsni novinari.

Raniji generalni sekretar CDU Rupreht Polenc konstatovao je da su do sada samo desničari AfD i Pegida optuživali nemačke medije da lažu, a da su se sada i neki iz „Unije vrednosti“ potpuno pogubili.

Naime, Masen je član CDU i „Unije vrednosti“, koja sebe smatra konzervativnim krilom CDU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.