U trendu

Nemački mediji: Zdravlje Klintonove – politička tema

Vodeći nemački mediji, bezrezervno naklonjeni Hilari Klinton, pišu da njeno zdravlje sada postaje politička tema, a Špigel onlajn sumnje u njeno zdravstveno stanje zove „spekulacijama“ i tvrdi da su „iste takve spekulacije“ kružile i nakon što se Džordž Buš Mlađi 2002. davio perecom, a Buš Stariji 1992. povraćao na jednoj večeri u Japanu.

Nemački mediji opširno razmatraju šta se desilo sa Hilari Klinton nakon što joj je pozlilo na komemoraciji žrtvama napada od 11. septembra 2001., navodeći između ostalog, i upalu i pluća i dehidraciju.

Na „spontano“ nastalom video-snimku sa ulica Njujorka, Hilari Klinton opušteno šeta Menhetnom i maše prolaznicima, govoreći kako se „oseća odlično“ što je bio signal naciji da je sa njom sve u redu, navodi DW.

Samo nekoliko sati pre toga, međutim, na jednom drugom snimku koji je munjevito obišao svet, vidi se kako je telohranitelji podupiru dok pokušava da uđe u automobil pred kojim je gotovo pala – noge su je izdale, navodi DW. Njen štab je posle toga saopštio da joj je nakratko pozlilo „zbog vrućine“.

U nedelju pre podne, u Njujorku jeste bilo toplo, ali daleko od tropskih temperatura, zbog čega su mnogi posumnjali u priču o „kratkotrajnoj slabosti“ i setili se i ranijih prilika u kojima je pred kamerama imala nezadržive napade kašlja ili tremora.

Iako mediji one koji previše sumnjaju u njenu fizičku spremu već po inerciji uglavnom zovu „teoretičarima zavere“ – iste sumnje je izneo i republikanski predsednički kandidat Donald Tramp, a Demokratska stranka se potrudila da hitno da i detaljnije objašnjenje prema kome je kod Klintonove u petak konstatovana upala pluća, prepisan joj je antibiotik i savetovano je da miruje u krevetu.

Ona je i pored toga, prema rečima njene lekarke, otišla na Menhetn i potom „dehidrirala“, ali se sada „dobro oporavlja“, navodi DW.

Vodeći nemački mediji, bezrezervno naklonjeni Hilari Klinton, pišu da njeno zdravlje sada postaje „politikum“, kao što to čini dnevnik Špigel onlajn koji sumnje u njeno zdravstveno stanje zove „špekulacijama“ i tvrdi da su „iste takve špekulacije“ kružile i nakon što se Džordž Buš Mlađi 2002. davio perecom, a Buš Stariji 1992. povraćao na jednoj večeri u Japanu.

Ovaj magazin, ipak, dodaje i da postoje sumnje u „transparentnost“ Klintonove spram birača, i citira Dejvida Frama, „jednog od najpoznatijih konzervativnih komentatora SAD“ rečima: „Lekcija za naredne četiri godine: šta god pitali, nikada ne verujte prvom odgovoru iz Bele kuće Hilari Klinton“.

Berlinski dnevnik Velt smatra da je „ovo katastrofa za kandidatkinju Demokrata, jer izgleda kao da se ostvaruju glasine o njenom zdravstvenom stanju koje su širili Trampovi ljudi“.

Velt, međutim, navodi i da ima sumnji u „gvozdeno zdravlje“ oboje kandidata – i Klintonove i Trampa, te da „oboje nisu baš skloni da otvoreno govore o svojim medicinskim podacima“.

Ovaj list naglašava da „slike napada slabosti (Hilari Klinton) dođu kao poručene svima koji veruju da Hilari opet nešto krije. Kada notorno tajnoviti Klintonovi priznaju nešto tako ozbiljno kao što je upala pluća, govore oni, ko zna od čega ona stvarno boluje“.

Minhenski Zidojče cajtung podseća da spekulacije podgreva i činjenica da „posle njenog odlaska sa komemoracije 90 minuta nije bilo informacije o tome gde se nalazi i repirteri nisu smeli da je prate. Obično kandidate u stopu sledi velika grupa novinara. Oni koji ne veruju Klintonovoj, a takvi su mnogi konzervativci, u tome vide dokaz zataškavanja.“

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.