U trendu

Nemački političari ismejali putno upozorenje Turske za Nemačku

Nemački političari ismejali su danas upozorenje Turske za oprez pri putovanju u Nemačku. izdato u jeku medjusobne napetosti.

Tursko ministarstvo spoljnih poslova je u saopštenju izdatom juče ukazalo na porast desničarske i rasističke retorike uoči nemačkih parlamentarnih izbora 24 septembra.

Tenzije izmedju Turske i Nemačke porasle su u poslednje vreme. Izmedju ostalog Nemačka zamera Turskoj hapšenje 10 nemačkih državljana, smatrajući da je politički motivisano.

Šef kabineta nemačke kancelarke Angele Merkel, Peter Altmajer, opisao je tursko upozorenje danas preko Tvitera kao „loš vic“ i dodao da „poredjenja s nacistima vredjanju našu čast“.

Rival Angele Merkel na predstojećim izborima, donedavni predsednik Evroparlamenta Martin Šulc je napisao u Tviter poruci „Činjenica je da se u Turskoj, a ne ovde, hapse novinari koji iznose svoje mišljenje“.

Tursko ministarstvo inostranih poslova izdalo je u subotu upozorenje turskim građanima koji žive ili putuju u Nemačku, navodeći povećanu desničarsku i rasističku retoriku pred parlamentarne izbore u Nemačkoj 24. septembra.

U saopštenju Ministarstvo je ocenilo da su nemački kandidati oblikovali svoje izborne kampanje na anti-turskim stavovima da bi sprečili prijem Turske u Evropsku uniju. Kao osnovu za upozorenje navelo je i požare „neutvrđenih uzroka“ u naseljima doseljenika u Nemačkoj, kao i navodno maltretiranje državljana Turske na nemačkim aerodromima.

Ministarstvo je ponovilo i svoju tvrdnju da Nemačka štiti terorističke grupe, uključujući zabranjene kurdske oružane ekstremiste i mrežu sveštenika Fethulaha Gulena koga Turska optužuje za pokušaj državnog udara prošle godine.

U saopštenju se od turskih građana traži da buduoprezi i da izbegavaju političke skupove.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.