U trendu

Nemački zvaničnik upozorio na porast ekstremizma podstaknutog od autoritarnih država

Šef nemačke obaveštajne agencije BfV Tomas Haldenvang (Thomas Haldenwang) upozorio je danas na porast ekstremizma podstaknutog od autoritarnih država kao što je Rusija, za koje tvrdi da žele da podele društvo i da obore izabranu vlast.

Nemačke bezbednosne agencije su poslednjih godina osujetile planove manjih grupa povezanih sa pokretom Građani Rajha, optuženih za planiranje napada na ključnu infrastrukturu, na vladine zvaničnike i na Bundenstag.

Iako je nejasno koliko su ti planovi bili dalekosežni, vlasti su izrazile zabrinutost zbog toga što su navodni zaverenici uspeli da dođu do oružja i da regrutuju ličnosti koje najčešće nisu na radaru bezbednosnih agencija, kao što su sudije i policajci.

Haldenvang, koji je na čelu Saveznog zavoda za zaštitu Ustava (BfV), naveo je da posebno zabrinjava povezivanje nekada odvojenih grupa, od krajnje desnih do teoretičara zavere, i njihova spremnost da upotrebe oružje.

„Ono što povezuje ove grupe jeste to da preziru našu državu i demokratsko uređenje, odbacuju ga i žele da ga ukinu“, rekao je Haldenvang Asošiejted presu u Berlinu.

Dodao je da ekstremisti svesno koriste kontroverzna politička ili društvena pitanja da šire strah i da pridobiju nove sledbenike.

„Sva ova pitanja se mogu iskoristiti za širenje određenog narativa i stvaranje utiska da država nema kontrolu nad određenim situacijama i da je stoga treba oboriti“, dodao je.

Haldenvang je rekao da takve trendove aktivno podstiču zemlje poput Rusije, koja ima interes da destabilizuje demokratiju u Nemačkoj, najvećoj evropskoj ekonomiji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar