U trendu

Nemačkoj potrebne dodatne mere u borbi protiv pandemije

BERLIN – Nemačka kancelarka Angela Merkel i budući šef Vlade Olaf Šolc razgovarali su danas putem video konferencije sa premijerima pokraina o daljem delovanju u borbi protiv pandemije, a sagovornici su zaključili da je potrebno preduzeti đodatne mere.

„Postoji jedinstvo o tome da je četvrti talas pandemije veoma ozbiljan, da je regionalno doveo do delimično dramatične situacije u zdravstvenom sistemu, na šta savezna država i pokrajine moraju zajedno i odlučno reagovati“, saopštio je portparol nemačke Vlade Štefen Zajbert.

Istakao je da je konstatovao da je prioritet da se jasno poveća broj vakcinacija i da se do Božića omogući do 30 miliona vakcina, bilo prve, druge ili treće doze.

Za to je, kako navodi, neophodno proširiti krug onih koji mogu sprovoditi vakcinaciju.

Uspostavljanje novog Kriznog štaba pri kancelariji kancelara, kojim će upravljati general Karsten Brojer, treba da doprinese kooordinaciji i saradnji u upravljanju kampanjom vakcinacije, isporuci i raspodeli vakcina.

Savezne vlasti i pokrajine su uverene da su potrebne dodatne mere da se smanji dnevni broj novozaraženih i što pre smanji pritisak na bolnice, navodi se u saopštenju nemačke Vlade.

„Zbog toga sada savezne vlasti i pokrajine razmatraju različite predloge. U te predloge spadaju uvođenje sveobuhvatnog ograničenja kontakata, pre svega nevakcinisanih i prilikom privatnih susreta, proširenje 2G pravila na trgovinu i ograničenja kod manifestacija. Pored toga, treba što pre pripremiti odluku o uvođenju opšte obavezne vakcinacije“, dodaje se u saopštenju.

Detalji novih mera biće, kako je najavljeno, izrađeni do četvrtka i onda će o njima biti doneta zajednička odluka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar