U trendu

Nemci presekli: Novim zakonom ogromne kazne za lažne vesti i govor mržnje

Nemačka vlada danas je odobrila nacrt zakona za kazne koje dosežu cifru i do 50 miliona evra za sve onlajn medije koji u roku od sedam dana ne uklone lažne vesti i govor mržnje koje prijave korisnici.

„Zločini mržnje protiv kojih se ne bori na efikasan način predstavljaju veliku opasnost po otvoreno, slobodno i demokratsko društvo“, saopštio je Kabinet nemačke kancelarke Angele Merkel.

Od pojave skoro milion azilanata u Nemačkoj od 2015. godine, količina ksenofobičnog govora mržnje drastično je porasla na internet portalima.

Izvršnim direktorima društvenih mreža kao što su Fejsbuk i Tviter rizikuju da budu kažnjeni na individualnom nivou do pet miliona evra ukoliko se ne budu povinovali mereama, navodi AFP.

Vlada Angele Merkel odlučila se na veoma čvrst pristup, nakon što su odlučili da giganti društvenih mreža ne čine dovoljno da obrišu sadržaj koji krši nemački zakon.

Pored govora mržnje i lažnih vesti, nacrt zakona tiče se i drugih nelegalnih sadržaja, uključujući dečju pornografiju i aktivnosti vezane za terorizam.

Nakon što korisnici označe neprikladan sadržaj, kompanije će imati 24 časa da uklone sve objave koje otvoreno krše nemački zakon, navodi AFP.

Vlada takođe želi da primora onlajn medije da olakšaju korisnicima prijavljivanje neprikladnog sadržaja.

Kompanija Fejsbuk kaže da će zbog drakonske kazne biti obrisano sve što može da se protumači kao uvredljiv sadržaj kako bi kompanije bile sigurne da neće biti kažnjene.

O predloženom zakonu tek treba da se izjasne poslanici.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.