U trendu

Nemcov i Snouden među kandidatima za nagradu Saharov

Ubijeni ruski opozicionar Boris Nemcov i američki uzbunjivač koji je pobegao u Rusiju Edvard Snouden nalaze se među kandidatima za nagradu „Saharov“, najviše odlikovanje za doprinos ljudskim pravima koja se dodeljuje u Evropskoj uniji.

Među kandidatima za dodelu nagrade koju dodeljuje Evropski parlament, 28. septembra, nalazi se i ukrajinska pilotkinja Nadežda Savčenko koja je u zatvoru u Rusiji, pošto je zarobljena 2014. i potom nelegalno prebačena u Rusiju, saopštio je Evropski parlament.

Među ranijim dobitnicima nagrade „Saharov“ su Aung San Su Ći i Nelson Mendela. Ovu nagradu koja nosi ime sovjetskog disidenta i dobitnika  Nobelove nagrade za mir Andreja Saharova, Evropski parlament dodeljuje od 1988. godine.

Jedan od vođa ruske opozicije, Nemcov, ubijen je u Moskvi u februaru 2015. godine. Njega je kandidovala Alijansa liberala i demokrata za Evropu.

Snoudena, koji je objavio podatke o programu nadziranja američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA), kandidovala je Ujedinjene evropska levica/Nordijska zelena levica.

Političke pritvorenike i opoziciju u Venecueli za nagradu „Saharov“ kandidovala je Evropska narodna partija. Zeleni i socijaldemokrate su kandidovale saudijskog blogera Raifa Badavija.

Grupa Evropski konzervativci i reformisti kandidovala je Savčenkovu, dok je evroskeptična Evropa za slobodu i direktnu demokratiju kandidovala somalsku aktivistkinju Ednu Adan Islamil.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar