U trendu

Neonacista uhapšen u Mađarskoj gde je tražio azil

Nemački neonacista Horst Maler uhapšen je u Mađarskoj gde je zatražio azil, nakon što je izbegao služenje zatvorske kazne zbog poricanja Holokausta i antisemitskih izjava, saopštilo je danas minhensko tužilaštvo.

Mađarska je obavestila nemačko tužilaštvo da je Maler uhapšen, izjavio je ne iznoseći detalje Ken Hajdenrajh, portparol minhenskog tužilaštva, prenosi AP.

Maler (81) je bio jedan od osnivača levičarske ekstremističke grupe Frakcija „Crvene Armije“ koja je kasnije postala ekstremno desničarska i čiji su članovi bili mnogo puta osuđivani zbog neonacizma.

Sud u Majncu je 2003. Malera proglasio krivim zato što je rekao da su napadi 11. septembra 2001. u SAD bili opravdani i on je osuđen na novčanu kaznu od nekoliko hiljada evra.

Takođe je sredinom 1970-ih osuđen za aktivnosti u vezi sa „Crvenom Armijom“, uključujući nekoliko pljački banaka i za pomaganje u bekstvu iz zatvora teroristi Andreasu Baderu, još jednom od osnivača te grupe.

Maler je, kako se navodi, služio desetogodišnju kaznu zatvora, kada je pre dve godine sud odlucio da mu omogući izlazak iz zatvora zbog teške bolesti.

Naređeno mu je da se u pritvor vrati krajem prošle godine, ali je on to odbio i odleteo iz države.

Nemački list „Mitldojče cajtung“ objavio je danas njegovo pismo koje je upućeno „Vođi mađarske nacije Viktoru Orbanu“, da mu „obezbedi azil kao nekome kome se politički sudi“.

Hajdenrajh je rekao da još nije utvrđeno kada će Mahler biti izručen Nemačkoj na služenje svoje kazne.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.