U trendu

Neosnovane optužbe o Trampovima vezama sa Rusijom

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je danas da izveštaj o navodnim hakerskim napadima Moskve i vezama novoizabranog predsednika SAD Donalda Trampa sa Rusijom sadrži neosnovane optužbe.

„Osim zaista zvučnog naziva, dokument, čiji je osnovni cilj bio da zakomplikuje novom timu proces uspostavljanja odnosa sa Rusijom, ne sadrži nikakve ozbiljne činjenice, nikakve dokaze. Napisan je ustaljenim tonom. To su sve neosnovane optužbe“, tvrdi Zaharova na nedeljnom brifingu za novinare.

Portparolka ruskog ministarstva smatra da je problem u tome što osoba koja je sastavila izveštaj ne vlada ruskim jezikom, preneo je Sputnjik.

Bivši špijun britanske službe MI6, koji je juče u medijima razotkriven kao autor dokumenta na 35 strana u kojima stoji da je Rusija navodno pomogla izbor Trampa za novog predsednika SAD i imala kompromitujuće podatke o novom šefu Bele kuće, plaši se „brze i potencijalno opasne reakcije Moskve protiv njega“.

To je za britanski list „Dejli telegraf“ ranije izjavio neimovani izvor blizak ovom špijunu kojeg dnevnik identifikuje kao 52-godišnjeg Kristofera Stila i navodi da juče ujutru pobegao iz svojeg doma u Sarija „preplašen za svoju bezbednost“.

Stil je je shvatio da je samo pitanje vremena kada će biti objavljen njegov identitet nakon što je američki sajt Bazfid objavio priču o dokumentima koji sadrže optužbe protiv Trampa.

„Dejli telegraf“ navodi da je Stil suosnivač londonske firme „Orbis biznis intelidžens limitid“, a tokom 90-ih godina prošlog veka bio je angažovan kao špijun MI6 u Moskvi. Britanski list navodi da je Stil ostavio svoju mačku komšijama i rekao im da će biti odsutan „nekoliko dana“.

U dokumentu koji sadrži optužbe protiv Trampa stoji da je on, između ostalog, navodno plaćao prostitutke za orgijanje u krevetu u kojem su ranije spavali odlazeći predsednik SAD Barak Obama i njegova supruga Mišel.

Tramp je na jučerašnjoj prvoj konferenciji za medije od novembarske pobede na izborima odbacio ove optužbe kao „lažne vesti“ i rekao da se zbog njih oseća kao da živi u nacističkoj Nemačkoj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.