U trendu

Nepal: Tri bivša premijera na protestu protiv aktuelnog

KATMANDU – Tri bivša nepalska premijera pridružila su se danas hiljadama demonstranata koji protestuju protiv iznenadne odluke aktuelnog premijera Kadga Prasada Šarma Olija da raspusti parlament i raspiše vanredne izbore.

Demonstranti zahtevaju da premijer povuče svoj „neustavni“ potez koji je mladu republiku odveo u politička previranja u sred borbe sa pandemijom, piše Rojters.

„Svi ćemo nastaviti svoje proteste da bismo vršili pritisak na Olija da shvati svoju grešku i ispravi je“, rekao je bivši premijer Madav Kumar Nepal antivladinom skupu u srcu Katmandua.

Bivši premijeri Pračanda, koji je predvodio deceniju dugu maoističku pobunu koja se završila 2006. godine, kao i Džal Nat Kanal, takođe su bili na skupu. Sva trojica bivših premijera su iz Olijeve stranke, ali se protive raspuštanju parlamenta.

Visoki policijski zvaničnik rekao je da se oko 25.000 ljudi okupilo na protestima u blizini Oljeve kancelarije danas, a planirano je još marševa širom himalajske države koja se nalazi između Indije i Kine.

Oli (68) je rekao da su unutrašnje prepirke i nedostatak saradnje članova njegove stranke paralizovali donošenje odluka, primoravajući ga u decembru 2020. da traži prevremeno glasanje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar