U trendu

Nepal: Tri bivša premijera na protestu protiv aktuelnog

KATMANDU – Tri bivÅ¡a nepalska premijera pridruÅŸila su se danas hiljadama demonstranata koji protestuju protiv iznenadne odluke aktuelnog premijera Kadga Prasada Å arma Olija da raspusti parlament i raspiÅ¡e vanredne izbore.

Demonstranti zahtevaju da premijer povuče svoj „neustavni“ potez koji je mladu republiku odveo u politička previranja u sred borbe sa pandemijom, piÅ¡e Rojters.

„Svi ćemo nastaviti svoje proteste da bismo vrÅ¡ili pritisak na Olija da shvati svoju greÅ¡ku i ispravi je“, rekao je bivÅ¡i premijer Madav Kumar Nepal antivladinom skupu u srcu Katmandua.

BivÅ¡i premijeri Pračanda, koji je predvodio deceniju dugu maoističku pobunu koja se zavrÅ¡ila 2006. godine, kao i DÅŸal Nat Kanal, takođe su bili na skupu. Sva trojica bivÅ¡ih premijera su iz Olijeve stranke, ali se protive raspuÅ¡tanju parlamenta.

Visoki policijski zvaničnik rekao je da se oko 25.000 ljudi okupilo na protestima u blizini Oljeve kancelarije danas, a planirano je joÅ¡ marÅ¡eva Å¡irom himalajske drÅŸave koja se nalazi između Indije i Kine.

Oli (68) je rekao da su unutraÅ¡nje prepirke i nedostatak saradnje članova njegove stranke paralizovali donoÅ¡enje odluka, primoravajući ga u decembru 2020. da traÅŸi prevremeno glasanje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.