U trendu

Netanijahu: Jerusalim će uvek biti prestonica Izraela

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je da će Jerusalim uvek biti glavni grad Izraela.

„Celom svetu poručujem na najjasniji mogući način – Jerusalim je bio i uvek će biti prestonica Izraela. Hramova gora i Zid plača će ostati pod izraelskim suverenitetom“, rekao je sinoć Netanijahu, uoči posete američkog predsednika Donalda Trampa.

Tramp će danas, kako se očekuje, postati prvi američki predsednik koji je za mandata posetio Zid plača, navela je agencija AFP.

Tramp će danas i sutra boraviti u poseti Izraelu i palestinskim teritorijama, a izraelski premijer rekao je nešto ranije da će tema razgovora s Trampom biti napori za postizanje mira.

„Razgovaraću sa predsednikom Trampom o načima da dodatno ojačamo prvo i najače savezništvo sa SAD. Mi ćemo jačati bezbednosne odnose, koji svakodnevno jačaju, i razgovaraćemo na načinima za unapređenje mira“, rekao je Netanijahu.

Netanijahu je takođe ukazao na značaj uključivanja Jerusalima u Trampovo prvo putovanje u inostranstvo od kada je stupio na predsedničku dužnost, nakon što se Tramp izgleda udaljio od svojih predizbornih obećanja da će premestiti ambasadu SAD iz Tel Aviva u Jerusalim.

Tramp je tokom predizborne kampanje obećao da će premestiti ambasadu SAD u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalim i da će priznati taj grad kao prestonicu Izraela.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike