U trendu

Netanijahu: Muftija nagovorio Hitlera da uništi Jevreje

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je da nacistički diktator Adolf Hitler nije prvobitno planirao da uništi Jevreje, već ga je u to ubedio veliki muftija Jerusalima, ali istoričari kažu da to defintivno nije bilo tako.

Profesor Dan Mihman, svetski priznati ekspert, koji predvodi Institut za istraživanje holokausta na Univerzitetu Bar-Ilan i Internacionali institut za istraživanje holokausta u Memoriajalnom centru Jad Vašem, potvrdio je da se Hitler sastao s muftijom, ali tek kada je počelo takozvano „Konačno rešenje“.

„On je odleteo u Berlin. Hitler nije želeo da istrebi Jevreje u to vreme, on je hteo da ih protera. I Haddz Amin al Huseini je otišao kod Hiltera i rekao mu: „Ako ih proterate, oni će doći ovamo“. „Pa šta bih trebalo da uradim snjima?“ upitao je. On je odgovorio: „Spalite ih“, rekao je Netanijahu na Svetskom cionističkom kongresu u Jerusalimu.

Izraelski premijer je rekao takođe da je muftija tražen za vreme Nirnberškog procesa ali je uspeo da izbegne suđenje za ratne zločine.

Netanijahu je naveo i da je muftija tvrdio da Jevreji teže da unište džamiju Al Aksa pre rata i da je „ta laž stara stotinu godina.“

„Naravno da Haddz Amin al – Huseini nije izmislio Konačno rešnje jevrejskog pitanja,“ naglasio je izraelski ministar odbrane Moše Jaalon je povodom Netanijahuove izjave, dodavši: „Istorija jasno pokazuje da ga je incirao Hitler. Hadž Amin al Huseini mu se pridružio“.

Jaalon je ocenio da „džihadistički pokreti danas ohrabruju antisemitizam i oslanjaju se na poznato nacističko nasleđe.“

Glavni istoričar Jad Vašema, profesor Dina Porat, izjavila je za izraelske medije da su Netanijahuove izjave netačne.

„Ne možete recći da je muftija bio taj koji je dao ideju Hitleru da ubija ili spaljuje Jevreje. To nije istina. Do sastanka je došlo nakon serije događaja koji na to ukazuju,“ rekla je Porat.

Netanijahu je nešto slično rekao i u izraelskom parlamentu – Knesetu, tvrdeći da je muftija bio jedan od „vodećih arhitekata Konačnog rešenja“.

Netanijahu se našao i na udaru kritika opozicije zbog tih tvrdnji da je palestinski lider iz vremena Drugog svetskog rata ubedio naciste da istrebe evropske Jevreje.

„To je opasno iskrivljavanje istorije i ja zahtevam da ga Netanijahu momentalno ispravi jer minimizira holokaust, nacizam i Hitlerovu ulogu u užasnoj katastrofi našeg naroda“, napisao je lider Cionističke unije Isak Hercog na svom Fejsbuk nalogu.

On je dodao da „sin istoričara mora biti tačan kad se radi o istoriji“ i da Netanijahu „ne sme zaboraviti da on nije samo premijer Izraela već predsednik vlade jevrejskog naroda“.

Hercog je potvrdio da je veliki muftija dao nalog da se ubije njegov deda, rabin Hercog i da je aktivno podržavao Htlera.

„Ali postoji samo jedan Hitler,“ napisao je Hercog, istakavši da je „Majn Kamf“ napisan skoro tri godine pre pomenutog sastanka Hitlera i  muftije, odnosno januara 1939. godine.

Kritičari su danas takođe rekli da se Netanijahuova izjava graniči s huškanjem Palestinaca na nasilje danas usred napetosti između dva naroda, koja preti da preraste u veliko krvoproliće.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar