U trendu

Netanijahu odbacio optužbe kao politički motivisane

JERUSALIM – Izraelski premijer Benjamin Netanijahu odbacio je danas najnovije optužbe za korupciju kao politički motivisan „lov na veštice“, koji ima za cilj njegov poraz na izborima u aprilu.

Izraelski premijer je, povodom najave državnog tužioca da će pokrenuti istragu protiv Netanijahua, rekao da su takve optužbe „nečuvene“ i optužio je svoje levičarske protivnike za „neviđen lov na veštice“, prenosi agencija AP.

„Pritisak levice je delovao“, rekao je Netanijahu u obraćanju preko televizije, dodajući i da preporuke državnog tužioca ugrožavaju demokratiju u toj zemlji.

Optužbe je nazvao lažima i „klevetom“, i rekao je da će pobiti sve optužbe.

„Čitava ova kuća od karata će se srušiti“, izjavio je premijer, dodajući da „još mnogo godina“ planira da ostane na toj funkciji.

Ranije danas je saopšteno da izraelski državni tužilac namerava da optuži Netanjahua za tri slucaja korupcije. Premijer će se, kako je najavljeno, suočiti sa optužbama za podmićivanje, prevaru i zloupotrebu položaja.

Benjamin Netanjahu suocen je sa optužbom da je prihvatao poklone bogatih biznismena, kako bi im obezbedio što bolji plasman u medijima.

Državni tužilac saopštio je svoju odluku samo 39 dana pred parlamentarne izbore u Izraelu, što bi, kako navodi NBC, moglo da ima uticaj na ishod izbora.

Prema pisanju izraelskih medija, Netanijahuova stranka Likud pokušala je da blokira objavu optužnice.

Ovo je prvi slučaj u istoriji Izraela da je aktuelni premijer optužen za krivična dela.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.