U trendu

Netanjahu branio kompromis s Poljskom o holokaustu, najavivši izmene

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je danas da razume kritike na račun svog kompromisa s Poljskom o spornom zakonu koji se tiče holokausta, najavivši da će one biti uzete u obzir.

Netanjahu i njegov poljski kolega Mateuš Moravjecki su prošle nedelje objavili zajedničko saopštenje u kome se, izmedju ostalog, pohvaljuje poljski otpor nacističkoj okupaciji i Poljska distancira od holokausta u Drugom svetskom ratu u kome je ubijeno 6 miliona Jevreja.

Saopštenju je prethodio pristanak Poljske da odustane od zatvorske kazne za kritike na račun te zemlje u vreme rata, podseća Asošiejtid pres.

Memorijalni centar holokausta Jad VaÅ¡em u Jerusalimu je kritikovao saopÅ¡tenje, ocenivÅ¡i da sadrÅŸi „krajnje problematičan rečnik“ i “ ozbiljne greÅ¡ke i obmane“.

Na današnjem sastanku vlade Netanjahu je branio kompromis čiji je cilj da se smanji višemesečna napetost izmedju dve zemlje ali je rekao da nisu navedeni svi elementi spora.

„Nakon objavljivanja saopÅ¡tenja razni komentari su dati. SluÅ¡ao sam sa velikom paÅŸnjom komentare istoričara, uključujući one o mnogim stvarima koje nisu uključene, poÅ¡tujem ih i izraziću ih“, rekao je Netanjahu,  dodavÅ¡i da je izmenu zakona pratio istaknuti istoričar.

Kritičari su optuşili Netanjahua da zataškava istoriju iz političkih obzira.

U izraelskim medijima objavljeno je celo saopštenje na hebrejskom jeziku i navedeno da se njime poljski narod oslobadja zločina počinjenih za vreme holokausta.

Izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova je reklo da prevod na hebrejski nije odrazio kako valja duh saopštenja. Time je prkatično izazvana nova kriza umesto da se stara prevazidje.

Izraelski mediji takodje komentarišu da je sporazum rezultat velikog pritiska SAD da se kriza reši u sklopu šireg napora Izraela da ubedi Višegrad grupu (Češku, Madjarsku, Poljsku i Slovaćku) da sve zajedno kao jedan blok premeste ambasadu u Jerusalim.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.