U trendu

Netanjahu i Rivlin položili vence kraj Peresovog kovčega

Predsednik Izraela Ruven Rivlin i premijer Benjamin Netanjahu položili su jutros vence kraj kovčega devetog izraelskog predsednika Šimona Peresa u dvorištu parlamenta u Jerusalimu, dok traju pripreme za sutrašnju sahranu.

Peres je umro u 94. godini u snu, rano u sredu, dve nedelje nakon što je pretrpeo jak moždani udar.

Kovčeg uvijen u belo-plavu izraelsku zastavu sa Davidovom zvezdom biće izložen danas do 21 sat po lokalnom vremenu kako bi Izraelci mogli da odaju poslednju poštu bivšem predsedniku, dobitniku Nobelove nagrade za mir.

Peres će biti sahranjen na Brdu Hercl u Jerusalimu u prisustvu desetina svetskih lidera, uključujući predsednika SAD Baraka Obamu, koji će držati oproštajni govor. Sutrašnja sahrana veliki je bezbednosni izazov i u gradu će biti rasporedjeno 7.000 policajca tokom dvodnevne žalosti.

Načelnik policije Roni Alšeik je izjavio da je nivo operacije bez presedana, kako je preneo AFP. U okviru priprema za sahranu zatvoreni su putevi u mnogim delovima Jerusalima, navodi agencija Asošiejtid pres.

Kada sutra tamo budu svetski lideri zatvoriće se putevi koji vode do groblja, a autoput izmedju Tel Aviva i Jerusalia će se povremeno zatvarati, dok budu prolazili šefovi država i vlada.

U Izraelu nije bilo takvog skupa od sahrane izraelskog premijera Jicaka Rabina, koga je ubio religiozni jevrejski nacionalista 1995. godine. Rabin je dobio Nobelovu nagradu za mir u isto vreme kad i Peres i palestinski lider Jaser Arafat.

Peres je bio jedini preživeli od tri dobitnika Nobelove nagrade „za napore za mir na Bliskom istoku“ 1994. godine, zapravo za sporazum koji je postignut godinu dana ranije nakon pregovora vodjenih u norveškoj prestonici po kome je dobio naziv Sporazum iz Osla. Time je utrt put za stvaranje palestinske autonomije i podstaknute su nade da se sukob izmedju dva naroda može rešiti.

Peres je takodje bio poslednji preživeli od osnivača države Izrael. Njegovoj sahrani će prisustvovati i francuski, nemački i poljski predsednici, bivši predsednik SAD Bil Klinton, britanski princ Čarsl i španski princ Filip. Za sada nije potvrdjen dolazak lidera iz bliskoistočnih zemalja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.