U trendu

Netanjahu istakao ogromnu korist od pomirenja sa Turskom

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu ocenio je danas da će normalizacija odnosa Izraela sa Turskom imati „ogromne“ posledice po izraelsku ekonomiju.

Sporazumom o pomirenju koji će danas biti zvanično objavljen označava se kraj šest godina dubokog jaza izmedju te dve bliskoistočne sile nekadašnje bliske saveznice.

Jedan anonimni izraelski zvaničnik potvrdio je sinoć detalje sporazuma Asošiejted presu.

Netanjahu je danas rekao da je sporazum važan korak, aludirajući na razvoj izraelskih rezervi prirodnog gasa u Sredozemnom moru.

„Koristim ovu reč promišljeno. Ogromne implikacije za izraelsku ekonomiju i mislim na ogromne pozitivne posledice“, rekao je izraelski premijer u Rimu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa državnim sekretarom SAD Džonom Kerijem s kojim se tamo sastao drugi put za dva dana.

Keri je pozdravio sporazum i čestitao Netanjahuu.

On je rekao da su SAD nekoliko godina radile na ponovnom približavanju dve zemlje i označio ga je „pozitivnim“ korakom.

Izraelsko-turski odnosi su se naglo pogoršali nakon upada izraelskih mornaričkih komandosa na turski brod Mavi marmara koji je u maju 2010. godine nosio pomoć Palestincima u blokiranom pojasu Gaze.

Prilikom upada izbio je sukob u kome je poginulo devet turskih aktivista, uključujući jednog  državljanina SAD. Nakon toga je Turska povukla ambasadora u Izraelu i umnogome smanjila nivo vojnih i ekonomskih veza.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.