U trendu

Netanjahu: Izrael mora zadržati vojnu kontrolu nad Zapadnom obalom

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je danas da Izrael mora zadržati vojnu kontrolu nad Zapadnom obalom kako bi osigurao nastavak svoje egzistencije na osnovu svakog mirovnog sporazuma s Palestincima.

„Ideja da mi možemo da damo teritoriju i postignemo mir nije u redu. Kako bi osigurali naše postojanje mi moramo imati vojnu i bezbednosnu kontrolu nad svom teritorijom zapadno od (reke) Jordana“, rekao je Netanjahu za izraelski vojni radio.

Palestinci zahtevaju puno izraelsko povlačenje sa Zapadne obale u okviru mirovnog sporazuma. Oni nameravaju da osnuju državu na toj teritoriji i pojasu Gaze, a da istočni Jerusalim bude glavni grad. Sve te teritorije Izrael je osvojio u šestodnevnom ratu pre pet decenija.

Netanjahu je ocenio da jevrejska naselja na palestinskim teritorijama nisu prepreka za mir, već da je koren decenijskog sukoba u palestinskom odbijanju da priznaju pravo Jevreja na zemlju.

„Koren problema je bio i još uvek jeste nastavak odbijanja Palestinaca da priznaju Izrael kao domovinu jevrejskog naroda u bilo kojim granicama“, rekao je Netanjahu.

On je rekao da Palestinci nisu fokusirani na osnivanje sopstvene suverene države „već na negiranje postojanja države, jevrejske države“, dodavši da samo kada bude promene u tom mentalitetu može biti nade za mir, „jer ne možete graditi mir na osnovi laži“.

„Ta promena se dešava. Ne možda s Palestincima, ali u nekim delovima arapskog sveta oni shvataju da Izrael nije neprijatelj“, rekao je Netanjahu.

Ove Netanjahuove izjave su odraz ranijih tokom prošlonedeljne posete Izaelu i Zapadnoj obali predsednika SAD Donalda Trampa.

Netanjahu nije ponovio Trampovu procenu da su Palestinci spremni za mir, ali je rekao da „prvi put posle mnogo godina vidi stvarnu nadu za mir“.

Posle Trampove posete bilo je spekulacija da bi mirovna inicijativa koju je pokrenula Saudijska Arabija 2002. godine, a koja je poznata kao Arapska mirovna incijativa nakon što ju je usvojila Arapska liga, mogla biti osnova za izraelsko-palestinski mir. Na osnovu nje se predvidja normalizacija odnosa svih arapskih zemalja s Izraelom pod uslovom da se povuče sa sve okupirane arapske zemlje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.