U trendu

Netanjahu: Izrael neće potpisati pakt o migraciji, čuvaće granice

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu objavio je danas da se Izrael neće pridružiti globalnom paktu UN o migraciji, koji je pripremljen za potpisivanje 11. i 12. decembra u Marakešu u Maroku i koga će, kako se očekuje, potpisati većina vlada u svetu.

SAD su medju nekoliko zemlja, koje su takodje odbile pakt, navodi Asošiejted pres.

“Dao sam instrukcije Ministarstvu spoljnih poslova da objavi da Izrael neće učestvovati ( na skupu u Marakešu) i neće potpisati pakt o migraciji”, naveo je Netanjahu u saopštenju za štampu, dodavši:” Mi imamo dužnost da štitimo naše granice od nelegalnih infiltratora. To smo radili i nastavićemo da radimo”.

Globalni dogovor za bezbednu, organizovanu i redovnu migraciju koji nije pravno obavezujući finalizovan je pod pokroviteljstvom UN u julu.

Antagonizam u Izraelu prema migrantima pojačan je poslednjih godina i trenutno je u zemlji, kako se procenjuje, oko 35.000 afričkih migranata.

Oni su suočeni s neprijateljskim stavom izraelskih poslanika i stanovnika tamo gde ih ima puno.

Na osnovu jednog istraživanja 57 procenata Izraelaca se protivi prihvatanju izbeglica koji beže od rata i sukoba, po čemu Izrael dosta zaostaje za mnogim zapadnim zemljama.

Izraelski Visoki sud pravde je odbacio planove vlade o zatvaranju ili deportovanju migranata, tvrdeći da se mora naći rešenje u skladu s medjunarodnim normama.

Afrikanci, uglavnom iz ratom razorenog Sudana ili diktatorske Eritreje, počeli su da stižu u Izrael 2005. godine preko porozne granice s Egiptom.

Desetine hiljada su prešle pustinjsku granicu nakon opasnih putovanja, pre nego što je Izrael završio graničnu ogradu 2012. godine, koja je zaustavila priliv migranata.

Netanjahuovu najavu pozdravila je Cipi Hatoveli poslanica iz njegove konzervativne partije Likud inače njegova zamenica u Ministarstvu spoljnih poslova, pošto je Netanjahu i šef diplomatije, preneli su izraelski mediji.

Ona je podsetila na novi zakon o jevrejskoj nacionalnoj državi koji zahteva da vlada ima jasnu migracionu politiku koja štiti granice Izraela od nelegalnih infiltratora.Poslanici iz levičarskih partija su kritokovali Netanjahuovu odluku.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar