U trendu

Netanjahu napao Erdogana zbog osude nasilja u Gazi

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu napao je danas predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana zbog njegove kritike izraelskog odgovora na masovne proteste na granici s pojasom Gaze.

„Najmoralnijoj vojsci na svetu neće držati lekcije neko ko godinama nasumice bombarduje civilno stanovništvo“, saopštio je Netanjahu, dodavši da je to očito način kako se obeležava 1. april u Ankari.

Erdogan je u subotu u Istambulu rekao da „oštro osudjuje Vladu Izraela za njen nehumani napad“, aludirajući na ubistvo 15 palestinskih demonstranata na granici s pojasom Gaze u petak, preneli su izraelski mediji.

„Izrael će staviti Palestinu u zatvor svojim ugnjetavanjem. Nastavićemo da podržavamo našu braću i sestre u Palestini“, najavio je Erdogan.

On je takodje napao svoje kritičare.

„Nisam čuo vredno protivljenje izraelskom masakru u Gazi od onih koji su kritikovali operaciju u Afrinu“, rekao je turski predsednik misleći na turske akcije u kurdskoj enklavi u Siriji, i dodao da je to „najjasniji dokaz nedostatka iskrenosti“ onih koji se fokusiraju na Tursku, ali ne kažu ništa „o činjenici da Izrael napada demonstrante na njihovoj sopstvenoj zemlji“.

Erdogan je rekao da je u petak razgovarao sa predsednikom SAD Donaldom Trampom i pitao ga: „Zar nećete da intervenišete tamo?“.

U petak je generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao na nezavisnu i transparentnu istragu pogibije i ranjavanja Palestinaca duž granice Gaze s Izraelom.

Šefica spoljne politike Evropske unije Federika Mogerini takodje je pozvala u subotu na istragu upotrebe bojeve municije tokom masovnih palestinskih demonstracija.

Desetine hiljada Palestinaca okupile su se na tim demonstracijama, zahtevajući ukidanje blokade Izraela i povratak izbeglica.

Stotine demonstranata su bacale kamenice, molotovljeve koktele i kotrljale zapaljene gume prema vojnicima s druge strane granične ograde. Neki palestinski ekstremisti su takodje otvorili vatru, kako tvrdi izraelska strana.

Odnosi Izraela i Turske dospeli su u krizu 2010. godine kada su izraelski pomorski komandosi zaustavili brod koji je nosio pomoć pojasu Gaze, ubivši u sukobu deset turskih propalestinskih aktivista.

Godine 2016. godine postignut je sporazum o ponovnoj normalizaciji odnosa koji je od tada dovodjen više puta dovodjen u pitanje.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike