U trendu

Netanjahu: Nažalost, još nisam sreo palestinskog Sadata

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je danas da još nije sreo palestinskog predstavnika nalik bivšem predsedniku Egipta Anvaru el-Sadatu koji je sklopio mir s Izraelom 1979. godine.

„Kažem s istinskom žalošću, nisam još sreo palestinskog Sadata koji bi objavio svoju želju da se sukob okonča, koji bi priznao državu Izrael u bilo kojim granicama i podržao naše pravo da živimo u miru i bezbednosti“, rekao je Netanjahu na plenarnoj sednici izraelskog parlamenta povodom 40 godina od Sadatove istorijske posete Jerusalimu.

Sadatovo obraćanje Knesetu 1977. godine otvorilo je put ka miru izmedju dve zemlje, navodi Asošiejted pres. Egipat je prvi arapski sused koji je potpisao mirovni sporazum s jevrejskom državom dve godine kasnije.

Prema tom sporazumu, Izrael se povukao sa Sinajskog poluostrva koje je osvojio u ratu 1967. godine, a dve zemlje od tada održavaju bliske bezbednosne veze. Godine 1994. Izrael je sklopio mir i s Jordanom.

Sadat je posetio Izrael svega četiri godine posle rata izmedju te dve zemlje u kojem su poginule hiljade ljudi.

Otvarajući današnju specijalnu sednicu, kojoj je prisustvovao i egipatski ambasador u Tel Avivu Hazem Kairat, predsednik Kneseta Juli Edelštajn rekao je da je Sadatovo obraćanje pre 40 godina bilo prekretnica.

Sadat je osvojio srca Izraelaca govorom u kojem je najavio da rata više neće biti i posetom Memorijalnom centru Jad Vašem u Jerusalimu.

„Verujte mi, neće više biti rata. Ja sam čovek od reči“, rekao je Sadat tadašnjem ministru odbrane Izraela Ezeru Vajcmanu kada su se sastali u Jerusalimu.

To obećanje postalo je centralni motiv posete i ta poruka je objavljena na naslovnim stranama širom sveta.

Kada je Sadat 1977. godine najavio da je voljan da dodje u Jerusalim kako bi sprečio još jedan rat, tadašnji izraelski premijer Menahem Begin uputio je apel egipatskom narodu.

„Hajde da kažemo jedan drugom i neka to bude tiha zakletva oba naroda – neće biti više ratova, neće biti više krvoprolića i neće biti više pretnji“, rekao je Begin.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.