U trendu

Netanjahu: Novo naselje na Golanu nazvaćemo po Trampu

TEL AVIV – Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izneće uskoro pred vladu predlog da se novo naselje na Golanskoj visoravni nazove po predsedniku SAD Donaldu Trampu u znak zahvalnosti što je Bela kuća priznala Izraelu suverenitet nad tom teritorijom.

„Svi Izraelci su bili duboko dirnuti kada je predsednik Tramp doneo svoju istorijsku odluku“, rekao je Netanjahu u video izjavi na Golanu, prenosi Rojters.

On je dodao da će, nakon važnog jevrejskog praznika Pashe,
„pred vladu izneti rezoluciju kojom se poziva da novo naselje na Golanskoj visoravni bude nazvano po predsedniku Donaldu J.Trampu“.

Izrael je okupirao Golansku visoravan Siriji 1967. godine, tokom Bliskoistočnog rata i aneksirao 1981. godine što nije priznala međunarodna zajednica.

Sjedinjene Države su prošlog meseca odstupile od ovakvog stava kada je Tramp potpisao dekret o priznavanju izraelskog suvereniteta nad ovom teritorijom.

Ovaj Trampov potez usledio je nakon njegove odluke u decembru 2017. godine da prizna Jerusalim kao izraelsku prestonicu.

Izrael je ranije nezavisno od ove najave, potvrdio da uvažavajući predsednika SAD, namerava da nazove železničku stanicu u blizini Zida plača u Jerusalimu po njemu, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar