U trendu

Netanjahu odobrio izgradnju stotina stanova za jevrejske naseljenike

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu odobrio je izgradnju stotina novih domova u jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu, potvrdio je danas neimenovani izraelski zvaničnik.

To je odgovor na seriju smrtonosnih napada na jevrejske naseljenike prošle nedelje.

Zvaničkik je rekao da će se graditi u Male Adumimu kraj Jerusalima i u jevrejskim kvartovima Ramot, Gilo i Har Homa, a predvidjeno je takodje više od 600 domova u arapskim kvartovima istočnog dela Jerusalima.

Izrael je okupirao Zapadnu obalu s istočnim Jerusalimom u šestodnevnom ratu 1967. godine, kada je okupiran i pojas Gaze.

Palestinci nameravaju da tamo osnuju svoju nezavisnu državu s istočnim Jeruslaimom kao glavnim gradom.

Izrael je taj deo Jerusalima anektirao što medjunarodna zajednica nikad nije priznala. Ona takodje smatra jevrejska naselja nelegalnim i preprekom za mir.

Prošle nedelje je jedan palestinski tinejdžer nožem ubio 13-godišnju izraelsku devojčicu u jevrejskom naselju Kirjat Arba kraj Hebrona. Naoružani Palestinaca pucao je potom iz prolazećeg vozila na izraelski automobil, ubivši jednog jevrejskog naseljenika i ranivši njegovu suprugu i dvoje dece.

To je iznenadna eskalacija u talasu nasilja koje traje još od oktobra i u kome je ubijeno 34 Izraelaca, dvoje američkih turista, jedan Eritrejac i jedan Sudanac i najmanje 214 Palestinaca, prema računici Frabs presa.

Izrael tvrdi da su većina bili napadači dok palestinska strana upozorava da Izrael koristi prekomernu silu da zaustavi napade.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar