Netanjahu odobrio izgradnju stotina stanova za jevrejske naseljenike

Foto: Beta

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu odobrio je izgradnju stotina novih domova u jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu, potvrdio je danas neimenovani izraelski zvaničnik.

To je odgovor na seriju smrtonosnih napada na jevrejske naseljenike prošle nedelje.

Zvaničkik je rekao da će se graditi u Male Adumimu kraj Jerusalima i u jevrejskim kvartovima Ramot, Gilo i Har Homa, a predvidjeno je takodje više od 600 domova u arapskim kvartovima istočnog dela Jerusalima.

Izrael je okupirao Zapadnu obalu s istočnim Jerusalimom u šestodnevnom ratu 1967. godine, kada je okupiran i pojas Gaze.

Palestinci nameravaju da tamo osnuju svoju nezavisnu državu s istočnim Jeruslaimom kao glavnim gradom.

Izrael je taj deo Jerusalima anektirao što medjunarodna zajednica nikad nije priznala. Ona takodje smatra jevrejska naselja nelegalnim i preprekom za mir.

Prošle nedelje je jedan palestinski tinejdžer nožem ubio 13-godišnju izraelsku devojčicu u jevrejskom naselju Kirjat Arba kraj Hebrona. Naoružani Palestinaca pucao je potom iz prolazećeg vozila na izraelski automobil, ubivši jednog jevrejskog naseljenika i ranivši njegovu suprugu i dvoje dece.

To je iznenadna eskalacija u talasu nasilja koje traje još od oktobra i u kome je ubijeno 34 Izraelaca, dvoje američkih turista, jedan Eritrejac i jedan Sudanac i najmanje 214 Palestinaca, prema računici Frabs presa.

Izrael tvrdi da su većina bili napadači dok palestinska strana upozorava da Izrael koristi prekomernu silu da zaustavi napade.

(Beta)

Ostavite komentar

Ostavite komentar