U trendu

Netanjahu: Ruski S-300 u neodgovornim rukama ugroziće region

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu razgovorao je danas s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom o razmeštanju ruskog protiv-avionskog raketnog sistema S-300 u Siriji i upozorio ga da će stavljanje unapredjenog oružja u neodgovorne ruke ugroziti region.

Netanjahu je najavio da će Izrael nastaviti da štiti svoje interese, preneli su izraelski mediji.

On je ponovio stav Izraela da je Sirija odgovorna za obaranje ruskog vojnog aviona prošle nedelje, dok Iran takodje snosi odgovornost jer destabiliše region.

Ambasada Rusije u Tel Avivu je objavila na Tviteru da je Putin naglasio Netanjahuu da je odluka Rusije da ojača vazdušnu odbranu Sirije u skladu s „trenutnom situacijom“ i da je „cilj da eliminiše potencijalanu pretnju po život ruskih vojnika“.

Putin je rekao Netanjahuu da su akcije Rusije usmerene na zaštitu ruske vojske, saopštio je Kremlj, kako su prenele agencije.

Izraelski mediji prenose da je danas savetnik za nacionlanu bezbednost SAD Džon Bolton rekao da će ruski plan o snabdevanju Sirije raketnim sistemom biti „značajna eskalacija“ i da se nadaju da će Moskva preispitati  tu odluku.

Rusija je danas najavila da će za dve nedelje snabdeti Siriju raketnim sistemom zemlja-vazduh uprkos oštrom protivljenju Izraela kojeg je Moskva optužila da je indirektno izazvao obaranje ruskog izvidjačkog aviona nad Sirijom.

Ruski list Komersant je, pozivajući se na visokog zvaničnika u Ministarstvu odbrane Rusije, objavio da će razmeštanje sistema S-300 umnogome onesposobiti izraelske vazduhoplovne snage.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je na pitanje o odnosima s Izraelom rekao da ta odluka nije uperena ni protiv jedne treće zemlje.

Ruski avion greškom je oborila sirijska protiavionska raketa S-200 prošlog ponedelja u pokušaju da se suprotstavi izraelskom napadu na postrojenje s oružjem kraj lučkog grada Latakije.

Poginula je čitava 15-člana ruska posada izvidjačkog aviona.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar