U trendu

Netanjahu sa Gancom o formiranju vlade

TEL AVIV – Izraelski premijer Benjamin Netanjahu pozvao je svog glavnog rivala, lidera saveza partija centra Plavo belo (Kahol Lavan) Beni Ganca i zatražio da se sastanu nakon praznika kako bi eventualno formirali vladu jedinstva, pre nego što vrati mandat predsedniku Ruvenu Rivlinu, saopštio je Likud.

Sastanak pregovaračkih timova Netanjahua i Ganca zakazan je za sredu u Knesetu, kada počinje i saslušanje Netanijahua pred sudom zbog korupcije, prenosi izraelski Harec.

Pregovarački timovi Ganca i Netanjahua u nedelju ujutru nisu uspeli da postignu dogovor, zbog čega je aktuelni izraelski premijer pozvao Ganca koji se trenutno nalazi u Londonu i predložio da se njih dvojica hitno sastanu čim se on vrati u Izrael.

Gancova stranka malo kasnije saopštila je da je Izraelu potrebna stabilna, liberalna vlada jedinstva predvođena Beni Gancom, dok je Likud na to reagovao tako što je saopštio da je veoma razočaran odbijanjem stranke Plavo belo da prihvati vladu jedinstva koju je predložio predsednik Rivlin.

Rivlin je mandat dao Netanjahuu nakon što ga je za novog premijera preporučilo 55 od 120 poslanika.

Ganc je imao podršku jednog poslanika manje, ali je njegov savez osvojio 33 poslanička mesta, jedno više od Likuda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.