U trendu

Netanjahu: sramotna odluka o osnivanju komisije za istragu kršenja ljudskih prava

 Premijer Izraela Benjamin Netanjahu osudio je večeras odluku Saveta UN za ljudska prava o osnivaju stalne komisije za istragu navodnih kršenja tih prava u jevrejskoj drşavi i na palestinskim teritorijama, označivši je kao sramotnu.

On je ocenio da je usvajanje rezolucije o tome joÅ¡ jedan slučaj „flagrantne anti izraelske opsesije“ Saveta.

„JoÅ¡ jednom nemoralna automatska većina u Savetu zataÅ¡kava genocidnu terorističku organizaciju koja namerno cilja izraelske civile dok pretvara civile u Gazi u ljudske Å¡titove“,napisao je Netanjahu na Tviteru, aludirajući na islamski ekstremistički Hamas koji vlada tom palestinskom teritorijom.

„Prikazuje kao ’krivu stranu’ nas, demokratiju koja legitimno deluje da zaÅ¡titi svoje gradjane od hiljada nasumičnih raketnih napada.Ta lakrdija se ruga medjunarodnom pravu i ohrabruje teroriste Å¡irom sveta“, ocenio je izraelski lider.

U rezoluciji, koju je Izrael odbacio, se poziva na stvaranje stalne „komisije za istragu“, najmoćnijeg sredstva na raspolaganju Savetu da nadgleda i izveÅ¡tava o krÅ¡enju ljudskih prava, navodi AsoÅ¡iejted pres i dodaje da će to biti prva takva komisija sa tekućim mandatom.

Komisija će takodje istraÅŸivati „uzroke napetosti koja se ponavlja, nestabilnosti i odugovlačenja sukoba“, uključujući diskriminaciju i represiju.

Palestinska uprava je pozdravila rezoluciju, ocenivÅ¡i da je ravna „medjunarodnom priznanju sistematske opresije Izraela i diskriminacije protiv palestinskog naroda“.

„Ta realnost aparthejda i nekaÅŸnjivosti ne moÅŸe se viÅ¡e ignorisati“, navela je Palestinska uprava koja vlada drugom palestinskom teritorijom Zapadnom obalom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.