U trendu

Netanjahu u domu ubijene devojčice: Neće nas iskoreniti

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je danas, izjavljujući saučešće porodici devojčice koju je juče ubio mladi Palestinac, najavio da će ojačati jevrejsko naselje Kirjat Arba na Zapadnoj obali u kome se zločin dogodio.

Trinaestogodišnja devojičica Halel Jafa Ariel izbodena je nožem dok je spavala u svom krevetu. Ubio ju je 19-godišnji Muhamed Trajra iz obližnjeg palestinskog sela. On je u rano jutro preskočio ogradu oko naselja, provalio u dom žrtve i zadao joj smrtonosne povrede. Njega su potom ubila dva čuvara iz naselja.

Netanjahu je danas s izraelskim ministrom odbrane Avigdorom Libermanom posetio roditelje žrtve.

„Uz borbu protiv terorizma ja ću sa ministrom odbrane odlučiti kako da ojačemo zajednicu“, najavio je Netanjahu, navedeno je u saopštenju iz njegovog kabineta koje prenose izraelski mediji.

Netanjahu je na kraju posete izjavio da je „šokantno“ videti sobu ubijene Halel, videti mrlje od krvi kraj njenog kreveta, odeću male devojčice“.

„To nas ponovo podseća protiv koga i čega stojimo. Oni žele da iskorene ukorenjene, a mi ćemo produbiti korenje. Neće nas isterati odavde“, rekao je Netanjahu.

Izraelski mediji navode da je grupa palestinskih žena tražila dozvolu da poseti ožalošćenu porodicu. Rina Ariel majka ubijene je na to odgovorila da bi umesto da dodju kod njih, Palestinke trebalo da idu „u svaku svoju školu i da vide kako se može desiti da 19-godišnji mladić ubije Halel“.

„Kakvu vrstu obrazovanja oni dobijaju tamo? To nije slučajnost. Tamo je zlo i mržnja“, rekla je majka.

Devojčica je ubijena u talasu nasilja koje traje već devet meseci u Izraelu i na okupiranoj Zapadnoj obali.

U palestinskim napadima uglavnom nožem poginula su 33 Izraelca i dvoje američkih turista.

U isto vreme ubijeno je više od 200 Palestinaca.

Izrael tvrdi da su većina bili napadači, a palestinska strana upozorava da izraelske bezbednosne snage koriste prekomernu silu da zaustave napade.

Ubistvo u jevrejskom naselju Kirjat Arba kraj Hebrona dogodilo se u uoči objavljivanja izveštaja četvorke bliskoistočnih mirovnih posrednika (UN, EU, Rusije i SAD) u kome će, kako je najavljeno, Izrael biti pozvan da zaustavi širenje jevrejskih naselja, a Palestinci da odbace nasilje i huškanje na napade.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.